"Sigur, acest lucru (un răspuns hotărât la Consiliul European cu privire la criza din Grecia – n.r.) cu condiţia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie să-l urmeze în vederea reducerii cheltuielilor guvernamentale, în vederea acordării celei de-a şasea tranşe de împrumut. De asemenea, pe agendă se află stabilirea unei soluţii durabile pentru Grecia. Pentru noi, este de importanţă majoră. Datorită situaţiei din Grecia, toată regiunea este contaminată de neîncredere şi aici nu este doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care întârzie la nesfârşit o decizie pentru Grecia, fac foarte mult rău, nu numai Greciei. Băncile greceşti au expunere majoră pe piaţa românească şi sigur că şi CDS-ul României creşte ca urmare a indeciziilor, a întârzierilor legate de Grecia. Din acest punct de vedere, poziţia noastră va fi foarte fermă: România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a afirmat şeful statului român.

El a mai precizat că o altă tematică ce va fi dezbătută la Consiliul European se referă la consolidarea mecanismului de protecţie a zonei euro, tematică ce are două coordonate, una legată de contribuţia la fondul european de stabilitate financiară şi alta referitoare la mecanismul european de stabilitate.

"Marile discuţii sunt legate de contribuţie, de modul cum să se realizeze un potenţial de aproape două mii de miliarde de euro în interiorul acestui fond, pentru a fi o garanţie că există posibilitatea intervenţiei în situaţia în care un stat din zona Euro va intra în dificultate. Al doilea aspect, legat de consolidarea mecanismelor de protecţie a zonei euro, care ne vizează de această dată şi pe noi pentru că am aderat la Euro Plus, este legat de mecanismul european de stabilitate despre care vă pot spune că a fost stabilit a fi creat încă din luna iunie, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic în UE", a explicat Băsescu.

El a subliniat că punerea în funcţiune a mecanismului european de stabilitate este foarte importantă pentru România, pentru că el este menit să asigure tuturor "respectarea unor reguli interne, o transparenţă a acţiunii legate de buget, de cheltuirea bugetului, de nivelul de taxe, care n-ar mai crea distorsiuni majore în interiorul UE".

Sursa: Agerpres