Fostul președinte Traian Băsescu a intervenit duminică într-o emisiune de televiziune pentru a sfătui Guvernul cum poate proceda pentru ca pensiile să poată fi totuși majorate în 2020, chiar dacă nu cu procentul prevăzut în prezent de lege.

Băsescu spune că îl apreciază pe Premierul Ludovic Orban pentru că dă dovadă de curaj, atunci când refuză să majoreze punctul de pensie cu 40%.

Etapizarea majorării

”Orice lege poate fi prorogată și orice lege poate fi deasupra realităților financiare. Pot să spun un lucru. Pot fi mărite pensiile, dar cu consecințe grave. România se poate împrumuta pentru a mări pensiile.

Aplicarea legii pensiilor este exact filmul pe care l-au făcut grecii ca să intre în criză. Se pare că nu au învățat nimic din povestea greacă, iar oamenii politici se pun deasupra realităților economice. Îl apreciez pe Orban că are curaj.

Eu aș merge însă pe etapizare în paralel cu o absorbție exceptională a fondurilor europene. Este singura cale pentru a compensa această creștere explozivă a pensiilor. Eu vorbesc de o creștere eșalonată pentru a nu produce un șoc în nevoia de împrumuturi”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

Importanța indicatorilor economici

În context, Premierul Ludovic Orban a recunoscut duminică faptul că majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 este departe de a fi o certitudine. El a invocat nevoie de precauție din partea Guvernului și a dat din nou vina pe PSD, care ar fi distrus sistemul de pensii.

”Nu e 100% ( că vor crește pensiile de la 1 septembrie n.r.) Banii sunt prevăzuți în buget. Depinde de cum evoluează economia. De cum evoluează încăsările bugetare. În momentul în care iei o decizie să crești o pensie, un salariu, astea sunt chetluieli obligatorii. După majorare trebuie să ai extrem de multă precauție în luare acestor decizii.

De regulă, creșterile trebuie să fie legate de indicatorii economici. PSD a făcut varză sistemul de pensii”, a declarat Ludovic Orban.