Contractele futures sau options sunt aşteptate la BVB atât de speculatori, cât şi de investitorii instituţionali, care îşi vor putea astfel proteja plasamentele clasice prin strategii de tip hedging.

Primul tip de contract derivat tranzacţionat la BVB va fi unul futures, pe baza indicelui BET. Instrumentele de acest tip sunt contracte la termen care oferă investitorilor posibilitatea de „a paria“ pe cursul viitor al activelor suport, în acest caz, indicele BET. Ulterior, BVB va introduce derivate având ca activ suport acţiuni, titluri de participare la fondurile de investiţii, titluri de stat şi rate de dobandă.

Un investitor fără prea multă experienţă pe piaţa de capital trebuie să ştie, în primul rând, că aceste instrumente sunt mult mai riscante decât cele clasice, acţiunile. Datorită sistemului de tranzacţionare în marjă, câştigurile şi pierderile sunt multiplicate. Astfel, un investitor ar putea foarte uşor să-şi dubleze banii, dar şi să-i piardă pe toţi, şi asta într-un timp foarte scurt. Dacă pe piaţa clasică (spot) este posibil ca toţi investitorii să câştige în condiţiile creşterii generale a economiei sau a imobiliarelor, de exemplu, la derivate jocul este cu sumă nulă: ce câştigă un investitor, pierde altul. Cu toate acestea, derivatele sunt aşteptate cu sufletul la gură de către investitori. „Prin derivate, ne putem proteja mai bine investiţiile. Nu vom folosi însă aceste produse în scop speculativ, ci numai în cadrul unor strategii de hedging“, a declarat Anne-Marie Mancaş, director de investiţii, Omniasig Pensii.

Brokerii recomandă atenţie sporită

În prezent, operaţiunile cu instrumente derivate se derulează numai la bursa din Sibiu. În principiu, la BVB va fi un singur sistem care va îngloba atât pieţele spot, cât şi cea de derivate, lucru care are din start câteva avantaje. În primul rând, acţiunile şi derivatele se vor afla în acelaşi portofoliu, fiind mai uşoară calcularea unor strategii complexe de plasament. Sistemul de tranzacţionare de la Bucureşti este considerat mai bun decât cel de la Sibiu, brokerii putând astfel oferi, la rândul lor, clienţilor soluţii mai bune de tranzacţionare.
Faţă de sistemul de tranzacţinoare al derivatelor disponibil până acum, BVB ia în calcul soluţii noi: ultima decontare a unui contract, la maturitate, s-ar putea realiza cu livrarea fizică a activului suport, acolo unde este posibil. „Intrarea derivatelor la BVB este aşteptată cu interes de către investitori, mai ales pentru particularitatea pe care o aduc şi anume tranzacţionarea indicilor calculaţi asupra pieţei de capital româneşti“, spune Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Având în vedere că derivatele sunt instrumente financiare care îţi pot aduce câştiguri imense, dar şi pierderi substanţiale în perioade scurte de timp, brokerii recomandă investitorilor mult mai multă atenţie la tranzacţionarea lor. 

56-4974-25_mancas_mb.jpgBune pentru pensiile private
«Sper ca derivatele de la BVB să aibă o lichiditate suficient de bună, astfel încât să ofere o acoperire eficientă activelor din portofoliu. Astfel, aceste produse îşi vor putea dovedi cu adevărat utilitatea şi pentru pensiile private.»
Anne-Marie Mancaş director de investiţi, Omniasig Pensii

Cum tranzacţionăm derivate În prezent

EXEMPLU Un investitor poate cumpăra zece contracte futures lei/euro, cu scadenţa la sfârşitul anului, la cotaţia de 3,16 lei/euro. Dacă vinde apoi contractele la preţul de 3,175 lei/euro, va realiza un profit unitar de 0,015 lei.

PROFIT Un contract futures lei/euro are unitatea de tranzacţionare de 1.000 de euro. Investitorul câştigă 15 lei pe contract sau 150 de lei per total.

PIERDERE Dacă cursul este mai mic de 3,16 lei, investitorul va înregistra o pierdere, pentru că a cumpărat mai scump decât ar fi putut-o face pe piaţa la vedere.

MARJA Pentru aceste tranzacţii, investitorul trebuie să imobilizeze doar suma de 1.800 de lei.