Dolarul a înregistrat o săptămână agitată. Temerile din piaţă cu privire la sectorul imobiliar din Statele Unite, mai cu seamă asupra instituţiilor de credit, au continuat să îşi facă simţită prezenţa. Faptul că o serie de instituţii ipotecare din Statele Unite, printre care şi American Home Mortgage, dau ca posibilă lichidarea tuturor activelor pe motiv de neplată din partea clienţilor, a generat panică în rândurile investitorilor.

În plus, Bear Stearns a anunţat probleme la încă un fond cu investiţii în piaţa sub-prime, acesta stopând practic orice retragere din partea clienţilor. Toate acestea au alimentat fenomenul de risk-aversion şi, ca urmare, strategiile carry-trades au fost de asemenea afectate. Cotaţia yenului japonez a crescut de la 120,41 în raport cu dolarul la un minim intra-day de 117,58 pe data de 1 august. Retragerea din carry-trades implică vânzarea activelor purtătoare de dobândă mare şi restituirea creditului în monedă cu dobândă mică, yenul în cazul nostru.

Dacă dolarul a scăzut în raport cu yenul japonez, a rămas destul de stabil faţă de euro, investitorii aşteptând o serie de date macroeconomice extrem de importante din economia americană: datele despre şomaj şi despre bunurile de folosinţă îndelungată, dar şi şedinţa FED. Analiştii estimează un număr de 130.000 de noi locuri de muncă create în luna iulie şi o rată a şomajului constantă la 4,5%. Şedinţele BCE şi ale Băncii Angliei nu s-au soldat cu modificări ale dobânzii la euro sau lira sterlină. Însă, Jean-Claude Trichet a reiterat la conferinţa de presă sintagma cu „vigilenţa puternică“, ceea ce sugerează că dobânda la euro va creşte cu 0,25%, la 4,25%, la şedinţa din septembrie. Cum încă nu sunt semnale că fenomenul de risk-aversion va dura mult, tensiunile din piaţă se vor normaliza şi, automat, dolarul se va reînscrie pe un trend descendent.

56-4984-a.jpg

 SURSA: www.wbs.ro