In Romania, vanzatorii de bilete la suprapret sunt un fel de barometru pentru priza la public a unui eveniment. Daca acestia simt ca evenimentul are audienta printre spectatori, sunt primii la casele de bilete pentru a lua cat mai multe.
Pentru organizatorii turneului de tenis Gelsor Open Romania, prezenta in fata portilor de acces a tuciuriilor care vand bilete la suprapret ar fi o binecuvantare. Asta ar insemna ca cererea este mai mare decat oferta.
Numai ca lucrurile nu stau nici pe departe asa. Desi la turneul de tenis pe care Ion Tiriac il organizeaza anual in Romania pretul unui bilet costa doar intre 10.000 si 40.000 de lei, bucurestenii nu prea se inghesuie sa cumpere. O zi cu 2.000 de spectatori inseamna pentru organizatori o zi de succes, cu toate ca numai arena centrala are o capacitate de 5.000 de locuri. Iar astfel de zile sunt o raritate in saptamana de concurs.
Gelsor Open Romania este unul dintre putinele turnee de tenis care nu reuseste sa isi acopere costurile de organizare. Si asta in conditiile in care Openul bucurestean are cel mai mic buget din tot circuitul ATP – 600 de mii de dolari.
In Occident, un astfel de eveniment aduce profituri frumoase organizatorilor. Sponsorii arunca pur si simplu cu bani numai pentru ca numele lor sa apara pe pliantul turneului, iar tarifele de publicitate pentru panourile din jurul terenurilor de joc sunt de-a dreptul impresionante. In toata lumea, tenisul este o afacere profitabila, numai in Romania, nu. „La noi tarifele de publicitate sunt cam de zece ori mai mici decat oriunde in lume la un astfel de eveniment”, ne-a spus Catalin Tudorache, directorul executiv al turneului bucurestean.
O alta sursa importanta de venit pentru organizatori este vanzarea drepturilor de televiziune. In cazul Openului bucurestean acestea sunt date doar la doua posturi de televiziune: ProTv si Eurosport. Numai ca ele sunt gratuite, televiziunile in cauza platind doar productia.
O loja costa
cinci mii de dolari
Din vanzarea biletelor nu se acopera decat o mica parte a cheltuielilor. Insa acest aspect este foarte important, pentru ca numai audienta turneului aduce sau nu sponsorii.
Vanzarea lojelor este totusi importanta pentru bugetul turneului. In Romania, o astfel de loja, care se inchiriaza pe toata durata Openului, costa cinci mii de dolari, un pret foarte mic in comparatie cu cele practicate in lume. La Gelsor Open Romania s-au vandut anul acesta sapte astfel de loje, suma totala obtinuta, 35 de mii de dolari, depasind cu mult incasarile din vanzarea biletelor pe intreaga perioada a turneului.
Banii necesari acoperirii costurilor de organizare au venit, in principal, de la sponsori. Anul trecut, sponsorul principal a fost Connex. Pentru 125 de mii de dolari platiti de operatorul de telefonie mobila, turneul s-a numit Connex Open Romania. Anul acesta Connex nu s-a mai aratat interesat de preluarea numelui competitiei, ci doar de participarea cu 30-40 de mii de dolari. „Am organizat insa un turneu de juniori”, ne-a declarat John Ketchum, directorul de marketing de la Mobifon.
Turneul si-a schimbat denumirea in Gelsor Open Romania, societatea de valori mobiliare scotand din buzunar 150 de mii de dolari pentru ca numele sau sa figureze in titulatura turneului. Insa participarea lui Gelsor nu s-a oprit aici. Vlad Soare, presedintele agentiei de valori mobiliare, a recunoscut ca a uzat de influenta pe care o are in conducerea Consiliului de Administratie a clubului de fotbal FC National pentru ca acesta sa puna la dispozitia organizatorilor restaurantul sau.
„Am facut acest lucru pentru ca BNR nu a dat dreptul de folosinta asupra propriului restaurant din aceeasi baza. Nu puteam sa lasam lucrurile asa si a trebuit sa intervenim”, ne-a spus Vlad Soare.
Ceilalti sponsori au contribuit cu sume de peste cinci mii de dolari fiecare si cu produse. De exemplu, Minolta a dat calculatoare, Mobexpert, mobilier, Zizin, apa minerala si bani, iar Crown Plazza, cazare pentru invitati, in valoare de 40 de mii de dolari. In jurul acestui din urma sponsor s-a iscat un adevarat scandal chiar in timpul desfasurarii turneului. „Jucatorii trebuiau cazati la Crown Plazza. Conducerea hotelului a pretextat ca nu are unde sa cazeze jucatorii de la Benfica Lisabona si ne-a redus numarul camerelor, desi acestea fusesera rezervate. A trebuit sa mutam jucatorii la Sofitel”, ne-a declarat Catalin Tudorache, directorul executiv al turneului.
Nocturna arenei este
a lui Sever Muresan
Desi Banca Nationala a Romaniei inchiriaza organizatorilor arena si terenurile aferente pentru o suma simbolica (1 leu/metru patrat), in fiecare an au existat discutii legate de infrastructura. Anul acesta, organizatorii au avut acces in baza doar cu sase zile inainte de inceperea competitiei. Si asta pentru ca acum doi ani s-a uitat sa se achite cazarea unor jucatori in camerele hotelului din incinta bazei. „Acum doi ani am convenit sa nu platim nimic pentru aceste cazari, insa se pare ca, intre timp, BNR s-a razgandit”, a continuat directorul executiv al turneului. O alta discutie a fost si se continua in jurul instalatiei de nocturna. Aceasta apartine lui Sever Muresan, care cere bani pentru fiecare folosire, si tocmai din aceasta cauza se incearca pe cat posibil evitarea folosirii ei.
Daca Ion Tiriac pierde bani din organizarea turneului de la Bucuresti, se pune intrebarea de ce il mai organizeaza. El spune ca din patriotism. Altii spun ca Tiriac nu pierde bani de dragul de a-i pierde si ca, in viitor, cu siguranta va avea numai de castigat de pe urma turneului bucurestean. „In fiecare an ne-am chinuit sa ne acoperim macar costurile, insa nu prea am reusit pana acum. De exemplu, anul acesta am facut un calcul si, la un moment dat, aveam 15-20 de mii de dolari minus, bani pe care Tiriac ii da din buzunar”, sustine Catalin Tudorache.
Anul viitor turneul
va concura Olimpiada
Turneul s-a modificat de la an la an. Acum trei ani de zile, el era organizat de fostul boss de la Dacia Felix, Sever Muresan, si oferea premii de peste un milion de dolari, dar puncte ATP cat pentru un turneu de 500 de mii de dolari. Intre timp, ATP a retras licenta turneului, Ion Tiriac preluand o noua licenta pentru un turneu de jumatate de milion de dolari. Insa nici acesta nu a avut o viata lunga; el a fost organizat doar in 1997. Un an mai tarziu, Tiriac a mutat acest turneu, in locul lui fiind adus unul de doar 325 de mii de dolari, care in trecut era organizat in orasul Marbella.
Aceasta diminuare a premiilor, dar si a punctelor ATP acordate a facut ca acum sa vina la Bucuresti mai putini jucatori din primii zece ai clasamentului mondial. Astfel, daca in urma cu trei ani pe zgura bucuresteana erau prezenti jucatori din primii cinci ai clasamentului ATP, ca Goran Ivanisevic sau Thomas Muster, acum acest lucru nu se mai intampla. Anul acesta, cel mai bine clasat jucator, Alex Coretja, ocupa doar locul 8 in clasamentul ATP, ceilalti nefiind in primii 20. Chiar si cu premii de peste un milion de dolari, turneul nu atragea jucatori de prima mana din cauza plasarii acestuia imediat dupa Openul Statelor Unite.
Diminuarea, de-a lungul timpului, a premiilor acordate a fost pretextata de Ion Tiriac prin faptul ca, in conditiile economice actuale, nu prea ne putem permite un turneu mai scump. Insa anul viitor situatia pare sa se schimbe. Openul Romaniei va incepe pe 18 septembrie si va fi singurul turneu din lume care se desfasoara in timpul primei saptamani de Olimpiada. Cum la turneul olimpic vor participa numai doi jucatori din fiecare tara, ceilalti vor trebui sa joace undeva, iar turneul din Bucuresti este singura alegere posibila. Acum, de exemplu, Gelsor Open Romania este la concurenta cu Compaq Grand Slam si cu turneul de la Toulouse. Iar din aceasta concurenta Bucurestiul nu prea are cum sa castige.

Stefan Onica