"Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice", a declarat "ministrul de Externe" transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este "singurul scenariu posibil pentru viitorul" regiunii. Ştanski a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi Republica Moldova cu o "căsnicie".

"Republica Socialistă Sovietică Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. «Familia» s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei şi nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, «contractul de căsătorie» a fost reziliat", a declarat şefa diplomaţiei transnistrene.

Ea a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus anul trecut Republicii Moldova să semneze un "divorţ civilizat".

Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă "nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului".

"De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni", a declarat oficialul transnistrean.