Ministerul Muncii vrea să reglementeze încheierea unor noi contracte de muncă între persoanele fizice. Vor fi astfel reglementate relațiile contractuale între, pe de o parte cei care au nevoie de bone, grădinari sau persoane care să le plimbe câinii, iar pe de alta cei care prestează astfel de activități.

„Specialiştii Ministerului Muncii lucrează în prezent la definitivarea acestui proiect de act normativ, care va reglementa relaţiile contractuale dintre cele două categorii de persoane fizice, una având o calitate similară celei de angajator, cealaltă calitate similară celei de angajat. Între cele două categorii se va încheia un contract de muncă. În subordinea Ministerului Finanţelor se vor crea unităţi care vor gestiona aceste contracte şi vor elibera, probabil prin intermediul agenţiilor locale ale ANAF bonuri valorice, asemănătoare tichetelor de masă, ce vor conţine datele de identificare ale angajatului casnic”, au declarat pentru Adevărul sursele citate.

Bonurile vor putea fi schimbate în bani la ANAF

Astfel, în baza unui nou contract încheiat cu persoana pe care o ajută în casă, orice persoană poate deveni salariat casnic. În acest caz, salariul plătit bonelor sau persoanelor care fac curăţenie sau mâncare ar urma să se fie plătit sub forma unor bonuri de muncă emise de unităţi autorizate de Ministerul de Finanţe.

Cu aceste bonuri angajatul trebuie să meargă în termen de 30 de zile la ANAF pentru a le schimba în bani. Bonurile vor fi atât pe hârtie, cât şi în format electronic, iar costurile pentru tichete sunt suportate de angajator, a informat Ştirile Pro TV, precizând însă că procedura ar putea fi extrem de greoaie.

Amintim faptul că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență publicat vineri, Guvernul are în vedere introducerea tichetelor de muncă pentru aproape 500.000 de lucrători din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu. Acest aspect era prevăzut la Pilonul V, “Sănătate şi rezilienţă economică socială şi instituţională”, componenta 4, “Încurajarea formalizării muncii şi introducerea Venitului Minim de Incluziune”, din PNRR.