‘Considerăm că încercările de a scormoni trecutul în condiţiile actuale sunt contraproductive şi ele nu pot decât să trezească emoţii inutile, să distragă atenţia de la rezolvarea unor probleme concrete cu adevărat actuale ale colaborării bilaterale, şi ele nu sunt puţine”, a afirmat diplomatul rus, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit RIA Novosti.

Declaraţiile reprezentantului diplomaţiei ruse survin după ce zilele trecute în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a fost luat în discuţie un amendament propus de parlamentari români, în care se cerea Federaţiei Ruse să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului Război Mondial.

”Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze acest subiect care şi-a pierdut demult actualitatea”, a mai declarat diplomatul rus.

El a adăugat că, în dialogul politic actual dintre România şi Rusia, subiectul legat de tezaurul românesc nu există. Această temă, a apreciat Lukaşevici, trebuie lăsată istoricilor.

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat marţi un amendament prin care cere Federaţiei Ruse continuarea negocierilor bilaterale cu unele state membre ale Consiliului Europei, în vederea returnării proprietăţilor şi bunurilor culturale, dar a respins amendamentul care solicita explicit Rusiei restituirea Tezaurului României transferat în Rusia în 1916-1917.
sursa: Agerpres