Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă că a discutat deja cu câțiva dintre cei interesați.

"Am avut o delegaţie a unei companii chineze care a vizitat parcul. A existat şi Terapia, care doreşte să preia halele", a spus Tişe, care a adăugat că există alte două firme interesate de fabrica Nokia, care ocupă 30 de hectare.

El a precizat însă că halele respective sunt ale Nokia şi că decizia finală în privinţa lor aparține companiei finlandeze.

La sfârșitul lunii trecute, Alin Tișe menționa că era în discutii cu Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii în domeniile auto şi industrial, bunuri de larg consum şi echipamente pentru construcţii.

Update

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat astăzi în aceeaşi conferinţă de presă, că analizează contractul pe care Nokia l-a încheiat cu autorităţile judeţene.
"Analizăm toate posibilităţile care să aibă o bază contractuală, să existe o încălcare a unei clauze obligatorii stabilite, însă vreau să vă spun că acel contract a fost foarte, foarte, foarte bine făcut pentru Nokia", a subliniat Tişe. El va avea în zile următoare o întâlnire cu conducerea Nokia, iar la sfârşitul lunii, clauzele contractuale care pot fi făcute publice vor fi dezbătute în plenul CJ Cluj.
Contractul dintre CJ Cluj şi compania finlandeză Nokia va rămâne, cel mai probabil, secret.
"În mod normal, cred că nu vom putea face desecretizarea, din mai multe motive. O dată, pentru că în contract este menţionat că atâta timp cât funcţionează, el este secret, iar pe de altă parte riscăm să fim priviţi ca neserioşi de către eventualele firme care ar vrea să vină, în condiţiile în care noi am semnat un contract şi după aceea noi suntem acei care încălcăm acel contract", a declarat, luni, pentru Agerpres, Valentin Cuibus, liderului grupului consilierilor PSD din CJ Cluj.
Potrivit lui Valentin Cuibus, recuperarea investiţiei făcute la Jucu de partea română poate fi făcută parţial din fonduri europene. CJ Cluj a investit 16 milioane de euro, la care se adaugă alte aproape 8 milioane de euro din partea guvernului pentru reţelele electrice şi pentru celelalte utilităţi de infrastructură necesare funcţionării.
"Suntem în faza în care analizăm două surse: fondul european de globalizare, din care s-ar putea atrage fonduri pentru a compensa dacă va fi posibil investiţia administraţiei locale şi centrale sau o parte din ea şi, pe de altă parte, zona în care se pare că lucrurile merg mai uşor, de a trage fonduri pentru pregătirea forţei de muncă într-un alt domeniu. În mod normal n-ai cum să recuperezi decât din acest fond, în rest nu prea ai cum, pentru că toate lucrurile acelea rămân acolo, e o investiţie care poate fi folosită mai departe, iar clădirile sunt ale Nokia şi ea va trebuie să le valorifice sau să găsească varianta potrivită, fiindcă ele nu sunt ale CJ", a explicat Cuibus.
CJ Cluj a decis să înfiinţeze o comisie care să analizeze prevederile contractului cu Nokia, după ce compania finlandeză a anunţat că închide fabrica de la Jucu, şi să vadă dacă pot fi recuperate sumele alocate de partea română.
În paralel, la Nokia Jucu continuă negocierile dintre sindicate şi patronat, pentru salariile compensatorii pe care ar urma să le primească cei 2.000 de disponibilizaţi.