Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, a vorbit despre împrumutul de 3 miliarde de euro pe care România l-a luat, pe neanunțate, de pe piețele internaționale. Unii economiști, printre care Florin Cîțu, senator PNL, consideră că dobânda de 4,9% plătită pentru împrumutul pe 30 de ani este una foarte mare.

Teodorovici a spus, la Digi 24, că este puțin dezamăgit de comentariile din spațiul public.

Citește și Anunț de la Guvern despre pensii. Se schimbă legea. Peste 7 milioane de oameni afectați

„Știți ce înseamnă, ca ministru de Finanțe, să ieși cu o zi-două înainte și să spui că vrei să te împrumuți cu suma x? Orice țară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe piețele exerne, pentru că în momentul ăla prețul crește… S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorință de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscris”, a decalarat ministrul finan’elor, la televiziune mai sus amintită.

Reamintim că Guvernul României s-a împrumutat, ieri, cu 3 miliarde de euro de pe piața internațională, la o dobândî medie de 4,9% și o scadență pe 30 de ani. Florin Cîți, senatorul PNL, a amintit că această dobândă este mai mare decât cea la care s-a împrumutat Grecia, o țară cu datorii imense cotată la categoria junk(engl.gunoi) de către agențiile de rating.