Situaţia dintre India şi China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă.

Forţe militare sunt desfăşurate foarte aproape una de cealaltă în unele părţi, a anunțat, sâmbătă, 18 martie, ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar.

Chinezii trebuie să respecte ceea ce s-a convenit şi au avut probleme cu asta

Cel puţin 24 de militari au fost ucişi când cele două părţi s-au ciocnit în regiune la jumătatea anului 2020. Totuși, situaţia a fost calmată prin runde de discuţii diplomatice şi militare.

În decembrie au izbucnit violenţe în sectorul de est al graniţei nemarcate dintre giganţii asiatici care dețin arme nucleare, dar nu s-a soldat cu morţi, transmite Reuters.

„În opinia mea, situaţia rămâne încă foarte fragilă, deoarece există locuri în care trupele noastre sunt foarte apropiate şi, potrivit evaluărilor militare, este destul de periculoasă”, a declarat Jaishankar la un eveniment organizat de India Today.

Relaţiile dintre India şi China nu pot reveni la normal până când conflictul de la graniţă nu va fi rezolvat în conform acordului de principiu din septembrie 2020, la care a ajuns cu omologul chinez, a spus oficialul. „Chinezii trebuie să respecte ceea ce s-a convenit şi au avut probleme cu asta”, a mai precizat el.

Chiar dacă forţele din ambele părţi s-au retras din multe zone, discuţiile continuă asupra punctelor nerezolvate, a adăugat Jaishankar.

G20 nu ar trebui să fie un club de dezbateri sau o arenă doar a nordului global

„Le-am spus foarte clar chinezilor că nu putem avea o încălcare a păcii şi liniştii, nu puteţi încălca acordul şi vrem ca restul relaţiei să continue ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru pur şi simplu nu este sustenabil”, a explicat ministrul.

Jaishankar mai susține că a discutat situaţia cu noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, în marja unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai naţiunilor G20, care s-a desfășurat în India în această lună. În ceea ce priveşte preşedinţia G20 a Indiei în acest an, Jaishankar şi-a exprimat speranţa că New Delhi poate face forumul ”mai fidel mandatului său global”.

„G20 nu ar trebui să fie un club de dezbateri sau o arenă doar a nordului global. Trebuie să se capteze toate preocupările globale. Am făcut cunoscut deja acest punct de vedere foarte ferm”, a precizat Jaishankar.

Două reuniuni ministeriale G20 care au avut loc în India în ultimele trei săptămâni au fost umbrite de invazia care durează mai bine de un an în Ucraina.