Dacă până în martie bursa americană a suferit o depreciere semnificativă, în ultimele săptămâni a cunoscut o redresare puternică, de mai multe zeci de procente în câteva săptămâni.

Indexul S&P500 a înregistrat o creştere de aproximativ 30% în numai 30 de zile, cea mai importantă revenire de la Marea Depresiune. Mulţi investitori, care în ultimele luni s-au retras, au fost luaţi prin surprindere de acest moment de apreciere, iar îngrijorarea lor că ar putea rata următorul boom la bursă este sporită. Pe de altă parte, aşa cum avertizează mulţi jucători pe piaţă şi observatori ai pieţei financiare, acest fenomen ar putea fi numai o revigorare tipică unei pieţe aflate în scădere. Cum evaluează această situaţie echipa de alocare a activelor a Raiffeisen Capital Management, responsabilă cu ponderarea globală a acţiunilor, obigaţiunilor, valorilor materiilor prime etc.?

Este foarte dificil de evaluat criza economico-financiară actuală şi situaţia la burse, deoarece nu există practic niciun exemplu istoric echivalent ca amploare şi intensitate la care să se facă referire. Cel mai bun moment de referinţă ar fi Marea Depresiune a anilor ’30, însă acum, atât contextul economic global, situaţia pieţelor finaciare, cât şi opţiunile pe care le au băncile centrale sunt total diferite.

Trebuie precizat că recenta revenire a cursurilor nu înseamnă o redresare economică, ci mai degrabă reflectă aşteptările şi speranţele investitorilor pentru o astfel de redresare. Rămâne de văzut în ce măsură se va produce şi cât va dura acest fenomen. În afară de bănci, randamentele întreprinderilor continuă să scadă, şomajul este în creştere, iar sectorul imobiliar este în faliment. Pe de altă parte, proporţia vânzării de acţiuni la nivelul companiilor este de opt ori mai mare decât achizitionarea. Este de menţionat cursul celor mai slabe valori fundamentale corporatiste (anterior, acestea scăzuseră foarte puternic), care au crescut mult peste medie. Pe de altă parte, indicatorii tehnici sugerează un recul al trendului de revenire a cursului, ceea ce ar putea duce la o nouă scădere, cel puţin pe termen scurt.

În general, se poate afirma că bursa americană nu dispune de prea mult spaţiu de manevră. Dacă valul ştirilor fundamentale negative nu se reduce în timp scurt, este foarte probabil ca în următoarele luni să se înregisteze alte căderi de curs. Pe termen lung, piata se află într-un proces de consolidare, luna martie reprezentând cel mai scăzut nivel. Cu toate acestea, în estimările noastre nu se regăsesc motive pentru creşterea cursurilor în următoarea perioadă.

«În afară de bănci, care şi-au revenit uşor, randamentele întreprinderilor continuă să scadă, şomajul este
în creştere, iar sectorul imobiliar este în faliment.»

Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena