Robert Fico, fost premier în perioada 2006-2010, a fost desemnat recent ca noul prim-ministru, urmând ca la începutul lunii aprilie să-şi prezinte echipa de guvernare.

Una dintre măsurile anunţate deja de Fico, conform Reuters, este aceea de a majora taxele pentru cetăţenii bogaţi şi pentru companiile mari. Pachetul de austeritate pregătit de Fico prevede în principal majorarea taxelor pentru bogaţi şi corporaţii începând din luna ianuarie, pentru a permite guvernului să se încadreze în ţintele fiscale asumate faţă de UE.

Standard & Poor’s şi Moody’s au coborât în primele două luni ale acestui an ratingul Slovaciei la "A", respectiv "A2", în principal din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Capacitatea Slovaciei de a-şi respecta angajamentele fiscale este astfel de importanţă vitală pentru percepţia şi încrederea investitorilor.
Fico a reiterat duminică intenţia viitorului guvern de a ridica începând din ianuarie taxele pentru cetăţenii cu averi mari şi pentru companiile şi băncile cu profituri înainte de taxe de peste 30 milioane euro.

"Nu are sens să ridicăm taxele din acest an. Dacă vor apărea semne că deficitul din acest an va depăşi ţinta de 4,6% din PIB, vom apela la reduceri de cheltuieli", a spus premierul desemnat. Guvernul şi banca centrală slovacă anticipează că economia va creşte în acest an cu 2,3%, cea mai bună cifră din zona euro, în principal datorită exporturilor.