De curand, oficiali din Ministerul Finantelor au afirmat ca, in Romania, in acest moment, exista nu mai putin de 420 de taxe. Cele mai importante dari pe care romanii trebuie sa le plateasca catre bugetul statului sunt impozitele directe, pe venit sau pe profit, si impozitele indirecte, precum TVA si accize. Apoi, urmeaza contributiile la bugetele sociale, iar dupa acestea, o plaja imensa de taxe locale, unele impuse de fiecare primar in parte, altele reglementate de Codul fiscal. Mai exista si taxe de timbru, taxe pentru diverse servicii, cum ar fi certificate emise de Administratia Financiara sau pentru examenul auto, si, nu in ultimul rand, taxe percepute de Biserica.

Acum un an, romanii aveau de platit 330 de taxe, iar acum trei ani, 224. Astazi sunt aproximativ 420 de taxe. Aproximativ, deoarece aproape in fiecare zi apare una noua. Din fericire, unele mai si dispar, cum ar fi cazul taxei pentru ordine si liniste din Constanta, care, la fel ca si alte 15 taxe speciale, a fost suspendata ca urmare a atacului in contencios administrativ initiat de prefectul Danut Culetu.

Cat de normal este ca schimbarile in domeniul fiscalitatii sa se succeada cu o asemenea rapiditate, greu de spus. Imposibil de cuantificat este si impactul pe care acest lucru il are asupra oamenilor de afaceri straini, care vin sa investeasca in Romania. Usor este insa de ghicit starea de spirit a romanilor atunci cand afla, cu exactitate, cati bani trebuie sa scoata din buzunar in fiecare an. si pentru ce…