Președintele Traian Băsescu a făcut câteva declarații dure sâmbătă la adresa liderilor europeni, înaintea plecării la Bruxelles, unde a participat  la Summit-ul PPE şi la Consiliul European de toamnă. El a acuzat indecizia acestora asupra viitorului Europei: "Datorită situaţiei din Grecia, toată regiunea este contaminată de neîncredere şi aici nu este doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care întârzie la nesfârşit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rău, nu numai Greciei (…) România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a spus Traian Băsescu.
Călin Popescu Tăriceanu crede că aceste atacuri nu vor rămâne netaxate: "Cred că, pe de o parte, aceste atacuri nu beneficiază de prea mare atenţie din partea liderilor europeni. Pe de altă parte, mai mult ca sigur că nu vor rămâne netaxate la un moment dat. Adică se va plăti cu aceeaşi monedă. Poate nu în acest mod total nediplomatic. Ci ne vom trezi cu anumite rachete balistice care ne vor pica în cap şi ne vom întreba de unde".

Acesta crede că România ar fi trebuit să cultive relația cu țările care au susținut aderearea României la UE, precum Franţa, Italia, Spania şi Germania. „"Traian Băsescu constată ceea ce constată foarte multă lume: că există în momentul de faţă un anumit nivel de indecizie sau ezitare la nivelul liderilor europeni. În esenţă sunt cele două ţări mari Franţa şi Germania care nu reuşesc să se pună de acord asupra unei soluţii. Dacă ar fi o chestiune simplă, sigur că ar şti şi Traian Băsescu ce trebuie să facă", spune Tăriceanu. Potrivit lui, orice soluţie care va fi adoptată în acest moment va genera o serie de consecinţe greu de gestionat, pentru că Grecia nu este singura ţară în criză. Există situaţii delicate în Spania, Portugalia şi Italia care vor trebui gestionate în continuare. "În momentul de faţă ceea ce am văzut în presa străină este o discuţie destul de amplă despre ştergerea unei părţi a datoriei greceşti sau, cu alte cuvinte practic diminuarea valorii obligaţiunilor greceşti cu 50-60% ceea ce va afecta băncile", spune Tăriceanu.  

Fostul premier este de părere că deși la nivelul liderul europeni prevalează înţelepciunea şi nu ranchiuna,  s-ar putea ca la un moment dat România să întâmpine anumite obstacole, din cauza afirmațiilor președintelui Băsescu. "România nu îşi poate permite aşa ceva, pentru că este o ţară care nu are o forţă suficientă încât să discute hai să vorbim foarte clar de la egal la egal cu Franţa şi Germania".

Tăriceanu crede că este prudent ca România să aștepte aceste decizii și să conștientizeze dificultățile cu care se confruntă factorii de decizie din Europa: "Nu se poate bate din palmă, nu se pot lua deciziile astăzi , iar mâine să se revină asupra lor. Deci, cred că ceea ce putem să ne dorim este mai degrabă să se creeze consensul necesar şi în final să se adopte deciziile cele mai oportune Cred că o astfel de răţoială e caraghioasă şi lipsită de orice finalitate", a adăugat Tăriceanu.