Comisia Europeană este ținută pe loc. Noua șeă a instituției, Ursula von der Leyen, așteaptă ca Italia să-și prezinte candidatul pentru postul de comisar european ce îi revine înainte de a decide compoziția noului Executiv al Blocului comunitar, au declarat oficiali UE, citați de agenția de știri Reuters.

Italia este singurul stat UE care încă nu a prezentat un candidat pentru următoarea Comisiei Europeană, care își începe mandatul în luna noiembrie. Marea Britanie a transmis că nu va propune un comisar, întrucât intenționează să părăsească blocul comunitar până la finalul lunii octombrie.

Printre funcțiile-cheie asupra cărora nu a fost luată o decizie este cea de comisar european pentru probleme economice.

Alegerea comisarului pentru afaceri economie va indica dacă viitoarea Comisie Europeană va încerca să promoveze o creştere a cheltuielilor publice, cât și o diminuare a focusului asupra echilibrării bugetelor, abordare pe care unii o consideră necesară în contextul reducerii creşterii economice în Germaniei, care de-a lungul timpului a fost ostilă politicilor fiscale expansioniste.

În luna iulie, imediat după ce Ursula von der Leyen a fost propusă să ocupe funcția de președinte al Comisiei Europene, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că Italiei i-a fost oferit postul de comisar european pentru competiție.

Un oficial european a spus că decizia finală privind numirile în aceste poziții depinde de candidatul propus de Italia, a treia cea mai mare economie europeană după ieșirea Marii Britanii.

Oficialii italieni au transmis că un candidat pentru funcția de comisar european va fi anunțată în orele următoare, în cazul în care forțele politice de la Roma reușesc să ajungă la un acord de formare a unui nou Guvern. Cei mai probabili candidați sunt Enzo Moavero, fost ministru de externe, și fostul premier Paolo Gentiloni.