România se află în acest top pe locul 138, cu 1 deces la 233 de nașteri, fiind depășită de majoritatea țărilor vecine, potrivit Digi24.

Potrivit raportului, țara cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă este Pakistan, cu 1 din 22 de bebeluși ce mor în prima lună de la naștere. La polul opus se află Japonia, cu un copil decedat din 1.111 de nașteri. CNN relatează că un copil născut în Pakistan are șanse de 50 de ori mai mari să moară decât unul născut în Japonia, Islanda ori Singapore.

Primele 10 ţări în care este cea mai mare rată de mortalitate în rândul copiilor sunt Pakistan, Republica Centralafricană, Afghanistan, Somalia, Lesotho, Guinea-Bissau, Sudanul de Sud, Costa de Fildeș, Mali şi Ciad. Multe dintre aceste țări sunt afectate de războaie, populația are acces limitat la apă sau au fost afectate de dezastre naturale.

Cele zece ţări cu cea mai mică mortalitate infantilă sunt Japonia, Islanda, Singapore, Finlanda, Slovenia, Estonia, Cipru, Coreea de Sud, Norvegia şi Luxembourg. Cercetătorii UNICEF spun că meritele acestor țări sunt: o perioadă mai mare de combatere a mortalității infantile, ceea ce se traduce prin servicii de calitate în spitale, grija mai îndelungată față de nou-născuți și femei mai educate din punct de vedere sexual.

În plus, potrivit raportului, rata mortalității infantile este strâns legată de nivelul de venituri din fiecare țară.

Studiul publicat ieri de UNICEF listează țările în funcția de rata mortalității în cazul bebelușilor. Datele sunt din 1990 (sau chiar mai devreme în unele țări) și până în 2016.