Țara cu cele mai stricte măsuri a început o relaxare! Unde vor putea merge oamenii?

Potrivit informațiilor transmise de prim-ministrul Mark Rutte, relaxarea restricțiilor sanitare va permite redeschiderea magazinelor, sălilor de sport, saloanelor de coafură şi a sex-shop-urilor, scrie afp.com. Totuși, oficialul a subliniat că barurile, restaurantele, cafenelele şi instituțiile de cultură vor rămâne închise cel puţin până pe 25 ianuarie.

De asemenea, premierul a apreciat că relaxarea constrângerilor reprezintă un „moment grozav” pentru Olanda, unde Crăciunul şi Anul Nou au fost sărbători petrecute în izolare, după ce restricţiile au fost înăsprite pe 19 decembrie. Astfel, magazinele pot fi deschise până la ora 17:00 începând de sâmbătă, la fel şi cluburile sportive şi învăţământul superior.

Noul ministru al sănătăţii, Ernst Kuipers, a declarat că guvernul a decis să ridice din restricţii ca urmare a scăderii numărului spitalizărilor, în ciuda unui val de infectări cu varianta Omicron. Totodată, premierul olandez a explicat și faptul că este prea devreme pentru redeschiderea barurilor şi a restaurantelor şi a avertizat în legătură cu noile contaminări care, în opinia sa, ar putea ajunge în curând la un bilanţ zilnic de 75.000 – 80.000.

Redeschiderea școlilor și liceelor din Olanda, bună pentru bunăstarea mintală a copiilor

Anterior, autoritățile din Olanda au transmis că școlile și liceele vor fi redeschise în ziua de 10 ianuarie, în ciuda faptului că numărului de infectări cu coronavirus. Executivul a subliniat la momentul respectiv că spitalizările s-au redus considerabil de la intrarea în lockdown în decembrie, care a inclus închiderea şcolilor cu o săptămână mai devreme decât era programat pentru vacanţa de iarnă.

„Aceasta este o veste bună pentru elevi şi este important pentru dezvoltarea lor şi bunăstarea lor mintală că pot merge la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei, Arie Slob, într-o conferinţă de presă. Totuşi, şcolile vocaţionale şi universităţile nu se vor redeschide, ci îşi vor desfăşura cursurile online cel puţin până pe 17 ianuarie. Autorităţile sanitare au anunţat la finalul anului 2021 că Omicron a devenit varianta dominantă a SARS-CoV-2 în ţară.

„Din nefericire, în ciuda măsurilor noastre foarte stricte, constatăm o creştere a infectărilor şi aceasta înseamnă că suntem preocupaţi de ceea ce se va întâmpla în săptămânile următoare”, a completat ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge.