Situată în centrul Europei, Elveția este un stat federal împărțit în 26 de cantoane, fiind supranumită Țara Cantoanelor. Această ţară nu face parte din UE şi are caracteristici aparte. 

În Elveţia amenzile rutiere, cum ar fi cele pentru depăşirea vitezei legale, sunt calculate în funcţie de venitul individului care a încălcat legea. Elvețienii dețin pe cap de locuitor mai multe arme decât irakieni, iar majoritatea caselor şi a clădirilor de apartamente includ buncăre pentru bombardamente, folosite mai ales ca spaţii de depozitare. Cei care doresc să cumpere o casă în Elveţia sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze şi un astfel de buncăr. Maşinile din Elveţia arată toate ca noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repară autovehiculele pot primi amendă. În Elveţia, ajutorul de şomaj se plăteşte timp de doi ani şi include şi concediu plătit. 

Cu o populație de 8.121.830 de locuitori (estimare 2015), această țară mică și muntoasă din mijlocul Europei a ajuns, în cei peste 700 de ani de existență, una dintre cele mai bogate țări din lume din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor, astfel că poate fi considerată un adevărat model de democrație și bunăstare. De notorietate sunt serviciile financiar-bancare, Elveția reprezentând de mult timp unul dintre „bastioanele” finanțelor internaționale. De asemenea, este cunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai pacifiste țări din lume, cu un dezvoltat spirit al binefacerii, fiind și locul de naștere al celei mai mari mișcări umanitare din lume, Crucea Roșie Internațională.
Reprezentând o intersecție lingvistică și culturală a Europei, țara are patru limbi oficiale: germana, franceza, italiana, retoromana. 

 

Capitala țării este Berna, important centru cultural și turistic, iar celelalte orașe principale sunt Zurich, Geneva, Basel. Cea mai atractivă zonă a capitalei este „Orașul Vechi” sau Centrul vechi istoric, așezat pe o peninsulă formată pe râul Aare, ce păstrează aspectul medieval. 

 

Cea mai puternică ramură a industriei alimentare elvețiene este producerea de specialități de brânzeturi și cașcaval, 99% dintre acestea fiind pe bază de lapte de vacă, diferențierea între produse făcându-se în funcție de perioada de maturare. Astfel, o mare varietate de brânzeturi și de cașcavaluri precum Emmentaler (cunoscut la noi sub denumirea de „șvaițer”), Appenzeller, sau celebra Gruyere (cașcaval alpin) este oferită în contrapartidă cu o serie de mezeluri, salamuri și cârnați printre care Kalbsbratwurst și Cervelat.

 

Printre felurile renumite de mâncare elvețiană se numără: Rosti —cartofi dați prin răzătoare și gratinați; Fondue —un amestec de minimum trei tipuri de cașcavaluri, din care nu lipsesc Emmentaler și Gruyere, topite la foc, într-un vas înalt, alături de vin alb, usturoi, verdeață, care se servește fierbinte cu bucăți de pâine.

Dintr-o varietate mare și inedită de deserturi consumate, pe lângă renumita ciocolată (Nestle, Lindt, Sprungli sau Frey) și fructele de pădure, favorit este Bündner Nusstorte — miez de nucă ușor caramelizat, învelit în aluat de biscuiți.

La capitolul băuturi, cea mai populară este Rivella — o bătură rece pe bază de caimac de lapte, alături de care se regăsesc sucul natural de mere, care în multe cazuri este fermentat și comercializat sub formă de cidru, dar și vinurile albe fără de care nu ar exista Fondue-ul.