Tragedia de la Spitalul Orășenesc Țăndărei. Băiețelul are șanse foarte mici de supraviețuire

Tragedia de la Spitalul Orășenesc Țăndărei. Joi, 21 decembrie 2023, trei copii (o fată de 10 ani, o fată de 5 ani și un băiat de 1 an și 11 luni) au fost expuși la o substanță toxică utilizată pentru deparazitarea animalelor.

Substanța folosită a fost identificată ca fiind Diazinol. A fost procurată de la o farmacie veterinară de către bunica lor.

Cei trei au fost transportați la Spitalul Orășenesc Țăndărei. Fetița de doar 5 ani a murit.

În prezent, poliția desfășoară o anchetă privind uciderea din culpă și aplicarea unor tratamente nepotrivite unui minor. Direcția pentru Protecția Copilului a fost notificată.

Vineri, 22 decembrie 2023, fetița de 10 ani și fratele ei de doar 1 an și 11 luni au fost transportați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Fetița se află la secția de toxicologie. Este în stare relativ bună. Primește tratament, este conștientă, iar evoluția este favorabilă. Băiețelul, însă, se află la secția ATI. Este în stare gravă. Are insuficienţă multiplă de organe şi sisteme şi are şanse foarte mici de supravieţuire.

S-au înregistrat mai multe cazuri asemănătoare

„Vrem să tragem un semnal de alarmă în acest sens pentru că anul acesta, în ultimele câteva luni, aceasta este a patra situaţie cu care ne-am confruntat, de fiecare dată a fost vorba de cel puţin doi copii, din aceeaşi familie, dacă vă amintiţi cu câteva luni în urmă cazul de la Călăraşi, acum o lună am avut un caz al unei familii din Sfântu Gheorghe, este o situaţie care a devenit destul de frecventă şi are implicaţii foarte grave asupra copiilor.

Din câte ştiu, noi ne confruntam cu astfel de cazuri în urmă cu 25, 30 de ani, însă atunci substanţele utilizate în acest scop erau mai puţin toxice, era acel tomoxan, denumirea generică sub care a rămas el în vorbirea populară, dar până anul acesta nu am mai avut de atunci asemenea cazuri”, a explicat Dr Viorela Niţescu pentru News.ro.

Diazinolul se folosește pentru deparazitarea animalelor, însă trebuie folosit în concentraţii foarte mici.

NU se utilizează pentru aplicaţii locale la om. La om, absorbţia prin piele, cutanată, este foarte rapidă, fiind extrem de periculoasă. Aceste insecticide fac parte din categoria inhibitoarelor de colinesterază, o enzimă esenţială pentru desfăşurarea activităţii tuturor organelor din corp.

În momentul în care substanţa toxică pătrunde în organismul uman, inhibă aproape în totalitate această enzimă. Pe scurt, toate funcţiile organismului sunt afectate.