Situație incredibilă la Budapesta! Scopul este ca şi cetăţenii ungari cărora li s-a administrat un vaccin chinezesc sau rusesc împotriva noului coronavirus şi care acum vor putea primi, ca a treia doză, un vaccin autorizat în UE, să beneficieze de certificatul european COVID pentru ca în viitor să nu se confrunte cu restricţii din cauza lipsei acestuia.

În opinia europarlamentarului ungar István Ujhelyi este un pas înainte faptul că ar putea găsi o soluţie la problema certificatului COVID al UE pentru cetățenii ungari vaccinați cu vaccinuri orientale după ce această chestiune va fi introdusă pe agenda unui organism competent al Uniunii Europene, a declarat politicianul Partidului Socialist Ungar la o conferinţă de presă online, susţinută duminică.

Situație incredibilă la Budapesta! Răspunsul dat de Ursula von der Leyen

Europarlamentarul a menţionat că în acest sens a făcut lobby la Comisia Europeană şi a primit un răspuns în scris din partea preşedintelui Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, care a precizat: recunoaşterea vaccinurilor orientale a fost lăsată pe seama statelor membre ale UE, adică adoptarea acestora trebuie tratată în acorduri separate de țările europene în cauză.

Von der Leyen a transmis, totodată, că „această chestiune ridicată de politicianul ungar va fi discutată în cadrul Comisiei pentru Securitatea Sănătății (Health Security Committee) pentru a facilita coordonarea”.

Europarlamentarul socialist a precizat că din această comisie fac parte reprezentanţii autorităţilor medicale ale statelor membre ale UE, adică delegatul Guvernului ungar „acolo va trebui să lupte pentru ca celelalte state membre să înţeleagă problema sutelor de mii de cetăţeni ungari, chiar dacă aceasta a fost cauzată, practic, de Guvernul ungar”, potrivit NÉPSZAVA.

”Sute de mii de cetăţeni ungari aşteaptă o soluţie”

István Ujhelyi a amintit că partidul său a avertizat din timp Guvernul de faptul că vaccinurile orientale achiziţionate fără autorizarea UE vor putea crea probleme mai târziu în ceea ce priveşte libera circulaţie, însă „Executivul nici nu a auzit ce spuneam noi”.

În opinia sa, sute de mii de cetăţeni ungari aşteaptă o soluţie pentru rezolvarea situaţiei lor, însă Guvernul nu a avut rezultate nici în acordurile bilaterale, deoarece nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu cele mai multe ţări membre ale UE în privinţa acceptării vaccinurilor orientale.

Tocmai din acest motiv ar putea să fie o soluţie administrarea celei de-a treia doze de vaccin care a fost autorizată de UE în cazul în care Guvernul ungar va pleda pentru folosirea acestui vaccin la şedinţa comisiei amintite a UE. Europarlamentarul a reiterat că în opinia sa este o iresponsabilitate şi o greşeală că Guvernul Orbán a ieşit din programul de achiziție a vaccinurilor de către UE şi vrea să producă vaccinuri care nu sunt deocamdată autorizate de UE într-o fabrică de stat care se construieşte acum lângă Debrecen.

„Nici interesul economic al oligarhilor FIDESZ şi nici interesul politic al lui Viktor Orbán, legat de scandalul cu Bruxelles-ul nu poate fi mai important decât interesele cetăţenilor ungari”, a adăugat politicianul socialist.

Sursă foto: Dreamstime.