Pe măsură ce se apropie vara, Comisia Europeană dorește să armonizeze măsurile în vigoare în Uniune, în timp ce certificatul digital va fi pus în circulație în șapte state membre începând de marți, 1 iunie.

Călătorii europeni vaccinați, scutiți automat în curând de testarea PCR și de carantină pentru călătoriile lor în UE?

Luni, Bruxelles-ul le-a recomandat celor douăzeci și șapte să scutească de carantină rezidenții Uniunii Europene vaccinați și să scutească de teste copiii cu vârsta mai mică de șase ani, pentru a armoniza înainte de vară măsurile legate de certificatul digital Covid pentru deplasările în interiorul blocului comunitar, notează Le Figaro.

Acest certificat european, menit să faciliteze revenirea la libera circulație, va fi valabil în întreaga UE începând cu 1 iulie, dar șapte state membre vor începe eliberarea acestuia marți, când sistemul începe să funcționeze din punct de vedere tehnic, potrivit comisarului european Didier Reynders. Acest document are o triplă dimensiune: certifică o vaccinare, un test negativ sau o imunitate legată de o infecție Covid pentru mai puțin de 180 de zile.

Pentru a relansa turismul, Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile la care vor fi supuși călătorii în UE, însă aceste decizii sunt în cele din urmă responsabilitatea statelor membre.

“Propunem să nu existe teste sau carantine impuse persoanelor complet vaccinate sau vindecate” de Covid, a spus Didier Reynders într-o conferință de presă, precizând că aceasta era deja practica în multe state membre. O persoană va fi considerată complet vaccinată la 14 zile de la primirea ultimei doze necesare.

Pentru cei nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, măsurile vor fi luate în funcţie de zona de unde pleacă

Pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au contractat Covid recent, Comisia Europeană propune ca măsurile să varieze în funcție de zona de origine a călătorului, în conformitate cu harta color publicată în fiecare săptămână de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Testele și carantina ar putea fi impuse doar călătorilor care vin din zone “roșu închis” cu o rată de incidență de peste 500 de cazuri (la 100.000 de locuitori) pe parcursul a 14 zile. În plus, Comisia propune armonizarea perioadei de valabilitate a unui test PCR la 72 de ore și a unui test antigenic rapid la 48 de ore, atunci când acesta din urmă este acceptat de statul membru.

Pentru a facilita călătoriile în familie, în timp ce cei mai tineri nu au acces la vaccinare, Executivul european recomandă să nu fie supuși carantinei atunci când părinții lor sunt scutiți, iar copiii să fie scutiți de testare. Statele membre pot fi mai puțin stricte, de exemplu, decizând că o singură doză de vaccin este suficientă pentru a intra pe teritoriul lor.

SUA nu intenţionează să introducă un echivalent al certificatului digital european

Pentru turiștii care vin din țări terțe, “dacă vin în Europa cu dovada vaccinării, vor putea avea, de asemenea, acces la certificate europene pentru călătorii în UE”, a spus Didier Reynders.

În ceea ce privește Statele Unite, care “se pare că, pentru moment, nu intenționează să aibă echivalentul certificatului la nivel federal”, comisarul european a precizat că au avut loc discuții inițiate cu guvernul SUA pentru a permite autentificarea datelor care vor fi furnizate.

Sursa foto: Dreamstime