Decizia, luată la cererea Comisiei Europene, a fost adoptată „în unanimitate” de către ambasadorii statelor membre, potrivit preşedinţiei suedeze a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, mai este nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

Suspendarea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, prelungită până în iunie 2024

Pentru a ajuta Ucraina în contextul războiului pornit de Rusia în februarie anul trecut, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Cu toate acestea, cantități mari de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara blocului comunitar au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Din această cauză, premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci oficiali au apreciat că ar trebui reintroduse taxele vamale supra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Și totuși, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de către Consiliul UE.

Planurile Comisiei Europene de a rezolva problema cerealelor ucrainene

În încercarea de a-și proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. Bruxellesul insistă însă că măsurile unilaterale ale statelor membre în zona comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

„Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a transmis vineri Comisia Europeană prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Săptămâna trecută, drept compensație pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este „prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”.

Comisia Europeană a propus, totodată, un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor ţări