”S-a înregistrat ca utilizator în 2009, sub un pseudonim care conduce la adresa sa de e-mail’, a precizat pentru AFP Mikael Ekman, cercetător în cadrul fundaţiei.

Botezat ”Nordisk”, acest forum a fost creat în 2007 şi se consideră portalul ”identităţii, culturii şi tradiţiilor nordice”. Gama de membri ai Nordisk merge de la deputaţi suedezi de extremă-dreapta până la lideri nazişti, potrivit unui articol publicat sâmbătă de site-ul Expo. Forumul conţine şi incitaţii la violenţă.
Suspectul atacurilor de la Oslo, Anders Behring Breivik, a recunoscut faptele ce îi sunt imputate, a declarat avocatul său la televiziunea norvegiană NRK, precizând că clientul lui îşi consideră gestul ‘crud’ dar necesar.

‘El îşi recunoaşte faptele’, a declarat presei avocatul Geir Lippestad.

‘El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să efectueze aceste acţiuni’, a adăugat avocatul, precizând că ele ‘probabil au fost planificate de o lungă perioadă’ de timp.

Behring Breivik este suspectat că a ucis cel puţin 92 de persoane în două atacuri vineri la Oslo şi pe o mică insulă din apropierea capitalei norvegiene, aminteşte AFP.

Aceste declaraţii intervin în timp ce o înregistrare video plină de ură, atribuită de mass-media norvegiană suspectului de 32 de ani, a fost postată vineri pe internet.

Seria de fotografii şi desene, uneori însoţite de scurte texte şi sloganuri, ale acestui clip conţin diatribe împotriva marxismului, multiculturalismului.

Ele descriu mai ales islamul ca principală ‘ideologie de genocid’ şi se încheie cu fotografii diferite ale lui Behring Breivik, dintre care una îl prezintă în poziţie de tragere cu o puşcă de asalt.

Atacurile de vineri au vizat simboluri de stânga: explozia unei bombe ce a devastat la început sediul guvernului de centru-stânga norvegian, apoi suspectul a deschis focul contra a aproximativ 600 de membri ai tineretului laburist reuniţi la o universitate de vară pe o insulă din apropiere de Oslo.
SURSA: Agerpres