In ultimii ani, in cateva universitati din Bucuresti au fost infiintate centre de consiliere, informare si orientare in cariera, centre aflate in faze diferite de dezvoltare si cu o gama de servicii destul de diferita de la unul la altul. Multi dintre studentii cu care am dialogat pe aceasta tema nu au aflat de existenta acestor centre de orientare in cariera sau, daca au auzit, nu stiu exact cu ce se ocupa, cum ii pot ajuta si nu au incredere in eficienta lor.
Academia de Studii Economice, prin Biroul de Marketing si Orientare Profesionala, pune la dispozitia elevilor de liceu, studentilor si absolventilor, servicii de consiliere si orientare in cariera. Personalul acestui birou, compus din doi psihosociologi si un economist ii sfatuieste pe tineri cum sa isi redacteze un curriculum vitae profesional, o scrisoare de intentie si cum sa se prezinte la un interviu. „Prin intermediul nostru, studentii afla de burse in strainatate si de posibile locuri de munca”, spune Raluca Cretu, economist si sefa a biroului.
Tot de la interlocutoarea noastra am aflat ca agentii economici obisnuiesc sa vina cu oferte de locuri de munca la rectoratul ASE. Prin intermediul Biroului de Marketing si Orientare Profesionala (BMOP) aceste posturi vacante sunt afisate la avizierele facultatilor. Teoretic, studentii interesati au posibilitatea sa contacteze direct agentii economici si sa negocieze in conditiile dorite de ei angajarea pe un post cu timp de lucru limitat sau chiar cu norma intreaga. Practic, lucrurile nu stau intotdeauna astfel. Intamplator, am discutat cu o firma care a contactat biroul de la ASE pentru a recruta studenti. Au fost prezentate ofertele si s-a pastrat o legatura permanenta cu BMOP, pentru finalizarea cu succes a parteneriatului. Dupa o saptamana intreaga de demersuri pe aceasta tema, BMOP nu a dat nici un raspuns, fapt ce a fost catalogat de firma solicitanta ca dezinteres din partea reprezentantilor biroului fata de activitatea de plasare a studentilor si absolventilor ASE. Un studiu realizat de Biroul de Marketing si Orientare Profesionala din cadrul ASE pe anii 1996-1997 ne arata ca din 19.810 studenti, au terminat aproximativ 9.000 , dintre care 5.541 licentiati. „Multi dintre studenti se pierd pe drum”, spune Raluca Cretu. Din aproximativ 5.000 de absolventi pe an, maximum 100 si-au gasit un loc de munca prin intermediul biroului.
Studentii de la SNSPA nu-si pierd vremea
Un alt centru de orientare in cariera este Centrul de informare, orientare si consiliere profesionala al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA). Structura lui de functionare nu este in acest moment independenta, activitatea fiind subordonata Asociatiei Studentilor si conducerii facultatilor. Centrul ofera servicii elevilor de liceu, studentilor si absolventilor, care invata, cu ajutorul specialistilor in domeniu, cum sa isi redacteze un CV, o scrisoare de intentie si cum sa se prezinte la un interviu. Prin intermediul centrului, studentii din anul I participa la concursuri de proiecte pe teme specifice. Centrul faciliteaza practica studentilor la diferite institutii si urmareste care au fost tendintele pe piata fortei de munca si spre ce domenii s-au orientat absolventii. Spre deosebire de celelalte centre, „Noi am initiat acest proiect ca sa existam, nu ca sa pierdem vremea”, spune domnul Stefan Stanciugelu, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice. Activitatea centrului a fost experimentala pana in prezent si a inclus doua servicii: tutoriat pentru studentii de anul I si activitate experimentala de promovare a Facultatii de Stiinte Politice.
In cadrul programului de tutoriat s-au prezentat lucrari de nota 2, 4, 7 si 10, iar asistentii impreuna cu studentii din anul terminal au explicat sistemul de evaluare si modul in care tinerii din anul I de studii trebuie sa-si orienteze eforturile pentru a obtine rezultate cat mai bune la invatatura. Aceasta activitate de consiliere psihologica si de autoevaluare a fost creata deoarece „studentii nu stiu pe ce lume traiesc, nu stiu ce ar trebui sa scrie intr-o lucrare si nu pot sa se evalueze singuri”, afirma domnul Stefan Stanciugelu.
In acest an, prin intermediul centrului, 80 de studenti din cadrul SNSPA si-au gasit un loc de munca full-time sau part-time.
Tinerii sunt invatati sa se „vanda” singuri
Una din problemele acestor centre de orientare in cariera o reprezinta numarul mic de angajati care nu pot acoperi volumul de munca. Un exemplu este centrul de la Universitatea Bucuresti care, cu doar doi oameni, un referent si o secretara, trebuie sa acopere cerintele studentilor si absolventilor Universitatii. Centrul de informare, orientare si consiliere profesionala de la Facultatea de Drept a inceput in aceasta luna o campanie de prezentare a facultatilor in toate liceele din Bucuresti. Spre deosebire de celelalte centre are un site care detine informatii despre facultatile din cadrul Universitatii, oferte de joburi si burse in strainatate. Studentii beneficiaza de servicii de consiliere si orientare in cariera, sunt invatati cum sa isi redacteze un CV profesional, o scrisoare de intentie si cum sa se prezinte la un interviu. Absolventii obtin in plus informatii despre master, despre numarul de locuri si bibliografia necesara admiterii la masterat.
Fundatia Absolventi Plasati prin Consultanta (APC) are deja o experienta indelungata in domeniul consilierii si angajarii tinerilor. APC a fost infiintat, in anul 1993, avand ca tinta plasarea bursierilor Soros. Din anul 1995, fundatia a devenit independenta si ofera consiliere tuturor studentilor si absolventilor. Specialistii sai pun la dispozitia studentilor si absolventilor servicii asemanatoare cu ale centrelor de la facultati, dar promoveaza in plus ideea de a-i invata pe tineri sa se plaseze singuri, fara sa mai fie nevoie sa apeleze la un anumit centru. Fundatia are doua programe: Senior, care ofera diferite servicii de consiliere si orientare privind cariera absolventilor, si Junior, prin intermediul caruia elevii de liceu beneficiaza de consultanta. „Dintre studentii si absolventii cu care a lucrat fundatia, cel mai usor si-au gasit un loc de munca inginerii si absolventii de limbi straine. In schimb, absolventii de Drept trebuie sa se gandeasca la o schimbare a profesiei, pentru ca nu mai este loc pe piata de munca”, ne spune doamna Eugenia Hila, director executiv la APC. Anul acesta, prin intermediul fundatiei au fost angajati peste 30 de studenti si absolventi.    

Adrese utile pentru studenti

Biroul de Marketing si Orientare Profesionala – Academia de Studii Economice
Piata Romana nr. 6, sector 1, Bucuresti, tel.: 211.26.50, int. 360
Centrul de informare, orientare si consiliere profesionala – Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, Facultatea de Stiinte Politice
Str. Povernei nr. 8, sector 1 Bucuresti, tel.: 659.66.72
Centrul de informare, orientare si consiliere profesionala – Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 36-46, sector 5 Bucuresti, tel. 3120419
Fundatia Absolventi Plasati prin Consultanta
Str. Stirbei Voda nr. 84, sector 5, Bucuresti, tel.: 314.19.78

Luciana Mereuta