"Decizia a fost luată. Normele vor fi publicate în scurt timp" , a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial care a participat la o "întâlnire de rutină" între reprezentanţii autorităţilor de reglementare din 17 ţări din Europa de Est.

În încercarea de a-şi păstra ratingul maxim AAA, în contextul crizei din zona euro şi a temerilor privind expunerea băncilor austriece în ţările din Europa Centrală şi de Est, Austria a anunţat în noiembrie, în mod neaşteptat, restricţii la creditarea în regiune pentru marile grupuri financiare din ţară, Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria. Astfel, băncile cu prezenţă internaţională semnificativă ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.

Câteva ţări şi-au exprimat îngrijorarea că noile reglementări ar putea expune regiunea la o nouă criză a creditării, iar preşedintele român a spus despre ele că sunt neloiale. "Cred că declaraţia Băncii Austriei, prin care solicită oprirea finanţărilor băncilor austriece în afara ţărilor din zona euro ori este o greşeală ori este o neînţelegere. Băncile au făcut profituri de miliarde de euro în anii anteriori, aşa că nu ar fi cazul să se plângă acum", a fost mesajul pe care Traian Băsescu l-a transmis în noiembrie.

Banca Naţională a Austriei a refuzat să comenteze pe marginea deciziilor luate în cadrul întâlnirii de miercuri de la Viena.

Raiffeisen, Volksbanken, Erste Group Bank AG şi alte bănci austriece, inclusiv Bank Austria AG, divizie a UniCredit, sunt cei mai mari creditori din Europa de Est, având împrumutaţi 266 miliarde de dolari.