UPDATE: Mircea Apostolescu, care deţine circa 70% din acţiunile Pegamont SA Ploieşti, a confirmat pentru Capital interesul pentru privatizarea Oltchim. "Suntem interesaţi de Oltchim şi dorim să cumpărăm la pachet Arpechim", ne-a declarat Apostolescu. Potrivit acestuia, Pegamont participă la privatizare împreună cu o companie străină care va finanţa achiziţia, estimată la 300 mil. euro.
AISA Invest SA Cluj Napoca este o companie de management şi consultanţă care coordonează activitatea grupului SCR, al lui Ştefan Vuza. SCR are în componenţă 12 companii industriale între care IaşiTex SA, UZUC Ploieşti, Someş Dej, Sinterom Cluj Napoca, Contactoare Buzău sau Inav Bucureşti. AISA Invest face parte la rândul său din grupul SCR.
La rândul său Pegamont SA Ploieşti este o companie de construcţii industriale specializată în lucrări pentru industria petrolieră şi a gazului, ce a executat construcţii montaj pentru Petrom, Transgaz, Conpet sau Petromservice. Despre PCC SE şi JSC TISE s-a mai scris anterior, fiind explicate pe larg interesele acestora la Oltchim.
Urmează ca pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic. Vânzarea unui număr de cel puţin 188.100.976 acţiuni, reprezentând 54,80% din capitalul social actual al Oltchim Râmnicu Vâlcea se realizează prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a societăţii Oltchim, metoda de privatizare este combinată – negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic, scrie Agerpres
Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat anul 2011 cu pierderi nete de 270,043 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de cele raportate în 2010, conform informaţiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cifra de afaceri a companiei a fost cu 17,11 procente mai mare decât cea obţinută în 2010, ridicându-se la 1,533 miliarde lei. Combinatul vâlcean a înregistrat venituri totale în valoare de 1,647 miliarde lei, cu aproape 15,32% mai mari faţă din 2010, şi cheltuieli totale de 1,917 miliarde lei, în plus cu 16,7% faţă de 2010. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni, PCC Duisburg DEU deţinând 17,4717% din acţiuni, Nachbar Services Limited Nicosia – 14,0250% şi alţi acţionari – 13,6972%.
Cine este Ștefan Vuza
Întreprinzătorul clujean are o avere estimată de Top 300 Capital, ediția 2011, la 100-110 milioane de euro. Milionarul controlează grupul industrial Serviciile Comerciale Române (SCR) din care fac parte AISA Invest Cluj-Napoca (servicii comerciale), Uzuc Ploiești (furnizor de echipamente industriale), Chimcomplex Borzești (combinat chimic), Someș Dej (producător de hârtie), Caromet Caransebeș (construcții metalice), Iașitex Iași (industria textilă), Nova Textile Pitești (industria textilă), Sinterom Cluj-Napoca (componente auto), Contactoare Buzău (echipamente electrice) și INAV București (institut de cercetare).
Grupul lui Ștefan Vuza a fost evaluat în 2008 de către o firmă specializată din Big4, și a fost estimat la 728 milioane euro. Ștefan Vuza deține 62% din acțiuni.