Nivelul sărăciei din România este îngrijorător! Raluca Turcan avertizează

Raluca Turcan a mers vineri, 23 aprilie, în judeţul Vâlcea pentru a vizita mai multe centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului (DGASPC) şi Casa de Pensii.

„În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială, avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a declarat Raluca Turcan.

Ce beneficii va aduce recalcularea pensiilor mici?

De asemenea, ministrul a explicat şi ce beneficii va aduce recalcularea pensiilor mici. Conform acesteia, „va duce la recalcularea pensiilor cu o rapiditate mai mare pentru pensiile mici.”

„De aceea, am început acest proces care, dincolo de includerea dosarelor de pensie într-un format electronic, va duce la recalcularea pensiilor cu o rapiditate mai mare pentru pensiile mici. Această nouă formulă de recalculare a pensiilor pe care noi o vom propune prin modificarea legislaţiei va permite pensiilor mici să crească mai mult astfel încât să ajungem la un echilibru şi o echitate în sistemul de pensii”, a completat ministrul.

Raluca Turcan condamnă inechitatea din sistemul de pensii

Ministrul Muncii a condamnat și inechitatea din sistemul de pensii. Potrivit celor spuse de ministrul Muncii într-0 conferință de presă, „va trebui la un anumit moment să fie demontată”.

„Inechitatea din sistemul de pensii. Pentru cei 9.500 de beneficiari de pensii speciale, pensia medie este de 9.600 de lei, iar diferenta in Romania intre pensia minima si cea mai mare pensie este de 1 la 100. Vreau sa retineti aceasta comparatie pentru ca ea va trebui la un anumit moment sa fie demontata. In paralel cu sistemul public de pensii avem si capitolul pensii speciale unde incercam sa intervenim pe legislatia pensiilor speciale, unde pentru beneficiarii de pensii speciale sa apropiem pensiile speciale de nivelul contributivitatii pe care acesti beneficiari au avut-o de-a lungul timpului”, a transmis ministrul Muncii.

Sursă foto: Dreamstime