'Asta se întâmplă din cauza lobby-ului european al chimiştilor, care a exercitat presiuni asupra a diferiţi comisari', a declarat ministrul suedez al mediului, Lena Ek.

CE ar trebui să definească cel mai târziu până în decembrie criteriile de identificare a acestor elemente, prezente în mii de produse antibacteriene, care se găsesc în haine, pantofi sau produse de igienă.

Aceste produse sunt suspectate că perturbă sistemul endocrin şi că provoacă diverse tipuri de cancer, malformaţii congenitale şi întârzieri de dezvoltare la copii.

'Sunt pe cale să devină o mare problemă. În anumite locuri din Suedia pot fi văzuţi peşti hermafrodiţi. Există studii ştiinţifice privind impactul lor asupra fertilităţii fetelor şi băieţilor şi alte efecte grave', a adăugat Lena Ek.

Suedia şi Danemarca au insistat deja pe lângă Bruxelles pentru a grăbi această activitate, însă fără rezultat, la fel ca şi grupuri de apărare a mediului sau de consumatori, precum şi oameni de ştiinţă.

'Ceea ce mă înfuriază cel mai mult este că, făcând acest lucru, ei atrag un risc pentru oameni şi în special pentru copii. Comisia ne împiedică să să ameliorăm lucrurile', a apreciat ministrul.

Întrebat de AFP, Joe Hennon, purtător de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, a răspuns că întârzierile se justifică prin 'complexitatea problemei, evoluţiei ştiinţei şi punctelor de vedere divergente între oameni de ştiinţă şi între părţile interesate'.

'Luăm chestiunea foarte în serios şi facem tot posibilul pentru a o soluţiona', a insistat el, reamintind măsurile de sănătate publică provizorie introduse de UE.

SURSA: Agerpres