Executivul comunitar adaugă că deblocarea altor 500 de milioane de euro ar urma să aibă loc în săptămânile următoare, după finalizarea procedurilor legale de către partea ucraineană, respectiv ratificarea memorandumului de înţelegere cu privire la acordul de împrumut de către Parlamentul ucrainean.
'Uniunea Europeană este deplin angajată să ajute Ucraina să-şi rezolve problemele economice. Această primă tranşă marchează un pas important în transformarea acestui angajament în realitate', a declarat vice-preşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, care în prezent se află la Kiev pentru întâlniri cu autorităţile ucrainene înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică.

Uniunea Europeană s-a angajat să concretizeze rapid ajutorul financiar de 1,6 miliarde de euro decis după semnarea părţii politice a acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina la data de 6 martie. Sprijinul oferit de UE este complementar celui oferit de alte organizaţii internaţionale, printre care se numără în primul rând Fondul Monetar Internaţional, care au cerut însă Kievului să accelereze ritmului reformelor economice şi să lupte împotriva corupţiei.