"Cred că este ceva ce trebuie investigat şi căruia trebuie să i se răspundă", a declarat marţi Coats, în comisia senatorială pentru comunitatea de informaţii.

Coats, în vârstă de 73 de ani, fost membru al acestei comisii, a mai promis acces deplin pentru membrii ei la toate documentele şi alte materiale necesare anchetei.

"Nu am nicio intenţie de a ţine ceva secret de această comisie", a dat el asigurări.

În declaraţia sa introductivă, Coats a răspuns preocupărilor legate de o eventuală politică insuficient de dură a noii administraţii faţă de Moscova menţionând acţiunile Rusiei, alături de cele ale Chinei şi Coreii de Nord, printre principalele provocări cu care se confruntă SUA.

"Voluntarismul Rusiei în afacerile globale este un lucru asupra căruia mă voi apleca cu mare preocupare şi pe care trebuie să-l abordăm cu ochii larg deschişi şi cu o doză sănătoasă de scepticism", a menţionat fostul senator.

Funcţia de director al comunităţii naţionale de informaţii a fost creată după atentatele de la 11 septembrie 2001 pentru a supraveghea toate cele 16 agenţii de informaţii şi a îmbunătăţi comunicarea între ele.

Una din preocupările în privinţa lui Coats este legată de poziţia sa despre folosirea de către SUA, după 11 septembrie, a aşa-numitelor tehnici de interogare întărite, precum simularea înecului. În 2015, a fost unul din puţinii membri ai Congresului care s-au opus proiectului de lege, iniţiat de senatorul republican John McCain, prin care aceste tehnici au fost declarate ilegale.

Coats a declarat că va respecta această lege, explicând că a votat împotrivă pentru că a dorit "cel puţin să existe o discuţie" despre cel mai bun mod prin care agenţiile pot obţine rapid informaţii cruciale.

Coats a apărat de asemenea programele de supraveghere ale guvernului american, chiar dacă s-a angajat să facă 'tot ce poate' pentru dezvăluirea publică a numărului americanilor monitorizaţi prin aceste programe, destinate să vizeze cetăţeni străini.

Deşi a fost ambasador în Germania în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, Dan Coats ar fi primul director al comunităţii de informaţii care nu şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în armată, în servicii secrete sau ca diplomat.

Se aşteaptă ca Dan Coats, care are o bună relaţie cu senatori atât democraţi, cât şi republicani, să fie confirmat fără probleme în funcţie. AGERPRES