Statele Unite şi Marocul, ţară gazdă, au lansat luni la Agadir (sud) exerciţiul militar „African Lion 2022”, cel mai mare de pe continentul african, într-un climat de tensiune regională cu Algeria vecină.

Peste 7.500 de soldați, mobilizați la aceste exerciții

Aceste manevre anuale vor avea loc până la 30 iunie în principal în Maroc, dar şi în Tunisia, Senegal şi Ghana, a declarat comandamentul american pentru Africa (Africom).

Ele mobilizează peste 7.500 de soldaţi originari din zece naţiuni, printre care Brazilia, Ciad, Franţa şi Regatul Unit. Iau parte de asemenea observatori militari din NATO şi din aproximativ cincisprezece „ţări partenere”, inclusiv, pentru prima dată, Israelul.

„African Lion” are ca obiectiv în special „întărirea capacităţilor noastre comune de apărare pentru a contracara ameninţările transnaţionale şi organizaţiile extremiste violente”, se arată într-un comunicat al Africom.

La rândul său, numărul doi al armatei marocane, generalul Belkhir El Farouk, a chemat luni într-un discurs să se facă faţă „provocărilor de securitate”.

În ce constă exercițiul militar „African Lion”?

În Maroc, aceste manevre terestre, aeropurtate, aeriene, maritime şi de decontaminare NRBC (nucleară, radiologică, biologică şi chimică) vor avea loc la Kenitra, lângă Rabat, şi în mai multe regiuni din sud, în special la Mahbes, la graniţa cu Algeria, potrivit statului major al Forţelor Armate Regale (FAR) marocane.

Ca şi în 2021, sunt prevăzute salturi ale trupelor aeropurtate şi tiruri de artilerie în deşert, la marginea Saharei Occidentale, nu departe de Tindouf, baza separatiştilor sahrawi Frontul Polisario susţinuţi de Algeria.

Chestiunea Saharei Occidentale, o fostă colonie spaniolă considerată „teritoriu neautonom” de către ONU, opune de decenii Marocul Frontului Polisario, susţinut de Alger. Separatiştii sahrawi doresc un referendum de autodeterminare, în timp ce Rabatul promovează o autonomie sub suveranitatea sa.

Ca parte a unui acord negociat de fostul preşedinte american Donald Trump, Statele Unite au recunoscut suveranitatea Marocului asupra acestui vast teritoriu deşertic în decembrie 2020, în schimbul reluării legăturilor diplomatice dintre Maroc şi Israel.

Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în iunie 2021, acuzând Rabatul de „acte ostile” şi denunţând cooperarea sa militară şi de securitate cu „entitatea sionistă” (Israelul), aminteşte AFP.