Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a scăzut la 4,3% în iulie, de la 4,4% în iunie, în condiţiile în care, luna trecută, prima economie a lumii a creat 209.000 de noi locuri de muncă, faţă de 231.000 în iunie. Este cel mai scăzut nivel al ratei şomajului din mai 2001. 

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. 

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans de 0,3%, după o creştere de 0,2% în iunie. Este cea mai mare expansiune din ultimele cinci luni. 

Analiştii estimează că economi americană trebuie să creeze lunar între 75.000 şi 100.000 de locuri de muncă pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei apte de muncă. În prezent, rata şomajului în SUA este la cel mai scăzut nivel de după luna mai 2001. 

Publicarea acestor date ar putea să determine Rezerva Federală (Fed) să majoreze dobânda de referinţă, aşa cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Fed în recentele lor declaraţii. 

AGERPRES