Declaraţia purtătorului de cuvânt al Casei Albe a intervenit după ce senatorul republican John McCain a criticat administraţia Obama că nu depune eforturi suficiente pentru dezamorsarea crizei siriene.

Washingtonul, a mai subliniat Jay Carney, va încerca să obţină retragerea din post a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, însă va face acest lucru prin sancţiuni şi izolare internaţională. SUA vor depune în continuare eforturi în acest sens împreună cu alte ţări şi va oferi asistenţă non-militară opoziţiei siriene, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat, la rândul său, că SUA intenţionează să acţioneze mai activ nu la nivelul Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia şi China au blocat deja trei rezoluţii referitoare la Siria, ci prin alte canale diplomatice. Cel mai probabil, Washingtonul îşi va intensifica dialogul cu privire la Siria cu ţările care au o poziţie similară în respectiva problemă şi, în primul rând, cu reprezentanţii aşa-numitului "Grup de prieteni ai Siriei".

În acest sens, Nuland a spus că Washingtonul intenţionează să-şi coordoneze activităţile cu acestea din urmă în ceea ce priveşte înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului al-Assad şi în sprijinul opoziţiei siriene, atât din ţară, cât şi din afară. Unul din obiective, potrivit acesteia, este de a pregăti opoziţia siriană pentru "transferul principal de putere şi punerea în aplicare a unui guvern interimar până la organizarea unor alegeri democratice în Siria".

SUA consideră corectă colectarea informaţiilor cu privire la crimele comise de conducerea siriană împotriva propriilor cetăţeni pentru care guvernul actual de la Damasc va trebui să răspundă, a mai spus reprezentanta diplomaţiei americane, adăugând că întocmirea unor astfel de dosare privitoare la crimele regimului sirian este în curs de desfăşurare.

Washingtonul va oferi asistenţă umanitară sirienilor, dar se va abţine de la furnizarea de transporturi militare către opoziţia siriană, a mai declarat Victoria Nuland. "Alte ţări au optat pentru o altă cale, dar aceasta le priveşte", a remarcat diplomatul american, refuzând să comenteze în legătură livrările militare din partea Qatarului şi a Arabiei Saudite către opoziţia din Siria.
Sursa: Agerpres