Majoritatea republicană din camera inferioară a adoptat măsuri ce ar asigura finanţarea statului federal până la 15 decembrie, ar amâna cu un an aplicarea reformei din sistemul sănătăţii dorită de Barack Obama şi ar suprima o taxă asupra echipamentelor medicale creată de această lege. Textul amendează proiectul de buget temporar adoptat vineri de Senat.

Un al doilea text urma să fie adoptat de Cameră pentru a le garanta militarilor americani că vor fi plătiţi în eventualitatea unei închideri parţiale a agenţiilor federale începând de marţi. Proiectul de lege privind finanţele ar urma să fie respins de Senat, controlat de democraţi, potrivit liderului acestora Harry Reid. Casa Albă a anunţat la rândul său că preşedintele Barack Obama îşi va exprima dreptul de veto împotriva acestui text.

Conform AFP, cele două entităţi constituente ale Congresului mai au timp pentru a ajunge la un consens până luni la orele locale 23:59, sfârşitul anului bugetar 2013. Situaţia pare totuşi destul de complicată, iar mulţi aleşi prevăd o paralizie guvernamentală începând de marţi dimineaţă. ‘Camera şi Senatul sunt ca două locomotive care merg una spre cealaltă… în slow-motion’, a scris pe Twitter reprezentantul republican Scott Rigell.
Sursa: Agerpres