SUA anunță un progres științific major în domeniul fuziunii nucleare, în timp ce Franța vrea să lanseze propriul proiect de reactor cu fuziune nucleară

„Dacă acest progres (…) este real, aceasta ar putea schimba situația pentru planetă”, s-a bucurat Ted Lieu, membru al Congresului din California.

Şi pe bună dreptate, Statele Unite ar putea dezvălui „un progres științific major în această săptămână”, în domeniul fuziunii nucleare. Asta a anunțat departamentul american al energiei, duminică. În aceeași zi, cu câteva ore mai devreme, ziarul britanic „Financial Times” a relatat de asemenea că cercetătorii Laboratorului Național Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, au obținut recent un „câștig net de energie” de la un reactor experimental de fuziune.

Instalația lor se compune din aproape 200 de lasere de dimensiunea a trei terenuri de fotbal, care țintesc un punct minuscul cu niveluri ridicate de energie pentru a iniția o reacție de fuziune. Potrivit FT, care citează trei persoane care au cunoștință de rezultate preliminare, reacția de fuziune care a produs un câștig net de energie de 120% s-a produs în ultimele două săptămâni.

Fisiune și fuziune

Reamintim, există două tehnici pentru a produce energie. Cea numită de fisiune, care este utilizată în centralele nucleare în prezent, constă în spargerea legăturilor din nucleele atomice grele pentru a obține energie. Fuziunea este procesul invers: se „unesc” două nuclee atomice ușoare pentru a crea unul greu. În acest caz, doi izotopi (variante atomice) de hidrogen dând naștere heliului. Această metodă este considerată de susținătorii ei energia de mâine, în special pentru că produce puține deșeuri și deloc gaze cu efect de seră.

Dar ea nu este încă stăpânită complet și, dacă anunțurile americane se adeveresc, ar fi vorba de prima dată când cercetătorii reușesc să producă mai multă energie într-o reacție de fuziune – precum cea din Soare – și când nu au consumat energie în timpul acestui proces. Aceasta ar constitui, într-adevăr, un progres important în căutarea unei energii fără carbon.

Invitați să comenteze articolul din FT, purtătorii de cuvânt ai departamentului energiei și ai LLNL au arătat pentru AFP că secretara de stat americană pentru energie va organiza marți un eveniment în cursul căruia „va anunța un progres științific major” pe această temă. Purtătorul de cuvânt al LLNL a adăugat că „analiza este în desfășurare în continuare”. „Suntem nerăbdători să împărtășim mai multe informații marți, când acest proces va fi încheiat”, a asigurat ea.

Franța vrea să lanseze propriul proiect de reactor cu fuziune nucleară

Francezii nu stau deoparte. Cercetătorii vor, într-adevăr, să dezvolte propriul lor proiect de centrală cu fuziune nucleară. În octombrie, Comisariatul pentru energie atomică (CEA) spera să obțină finanțarea unui studiu de fezabilitate a unui rector cu fuziune nucleară. „Ideea este de a lucra la conceperea unei centrale cu fuziune nucleară compactă și rapidă de construit, după modelul a ceea ce fac englezii”, explica Jérôme Bucalossi, de la conducerea Institutului de cercetare a fuziunii magnetice a CEA.

Şi asta, în paralel cu participarea Franței la proiectul internațional al reactorului Iter, al cărui șantier faraonic continuă la Cadarache (Bouches-du-Rhône). Inițiat în 2006 și reunind șase țări din Uniunea Europeană, acest proiect trebuie tocmai să demonstreze viabilitatea științifică și tehnică a acestei soluții la scară mare. „Iter va fi cea mai mare instalație de acest tip din lume”, susține organizația internațională pe site-ul ei, precizând că instalația, o dată finalizată, va cântări circa 23.000 de tone.

Mai multe alte țări au lansat de asemenea propriul proiect național, printre care Regatul Unit „care este cel mai mare promotor al fuziunii nucleare în Europa”, potrivit lui Jérôme Bucalossi. „Programul său STEP urmărește să dezvolte un reactor cu fuziune conectat la rețeaua electrică înainte de 2040”, precizează el, scrie La Tribune.