HP va oferi spre vanzare doua modele: un DVD writer intern si unul extern, care vor ajunge prima oara pe piata europeana in aprilie a.c. Drive-ul extern este compatibil cu echipamentele notebook, avand optiuni de conectare variate.

Intel lanseaza Xeon MP

Compania Intel a lansat in cadrul Targului CeBIT de la Hanovra procesorul Xeon MP, dezvaluind astfel, pentru prima oara, noul design al acestui dispozitiv dedicat serverelor multiprocesor. Xeon MP vine in trei versiuni (cu frecvente cuprinse intre 1,4 si 1,6 GHz), special concepute pentru echipamentele care folosesc patru sau mai multe procesoare. Avand o arhitectura pe 32 de biti, Xeon nu concureaza procesoarele pe 64 de biti comercializate de Sun, Compaq sau IBM, fiind conceput special pentru serverele care deruleaza tranzactii e-commerce sau alte activitati specifice Web. Pretul procesoarelor MP variaza, in functie de model, intre 1.177 si 3.692 USD la producator.

Nokia si-a lansat noul portofoliu de produse la CeBIT

Compania Nokia a lansat, cu ocazia Targului Comercial CeBIT de la Hanovra, Germania, sase noi terminale mobile. Cinci din cele sase produse vor fi disponibile in cel de-al doilea trimestru al anului, iar cel de-al saselea, modelul 7210, la inceputul trimestrului trei al anului 2002. Nokia a mai anuntat si includerea in produsele sale viitoare a player-ului RealOne, care accepta formate media 3GPP, RealAudio si RealVideo, precum si semnarea unui acord cu compania LucasFilm pentru a aduce imagini animate din filmul Razboiul Stelelor pe terminalele telefoanelor mobile. (Paul Stroe)

Sun a lansat un nou pachet ID-Management

Oficialii companiei Sun Microsystems au lansat saptamana trecuta pachetul integrat „One Platform for Network Identity”, o combinatie de hardware, software si servicii dedicate organizarii si autentificarii utilizatorilor care se conecteaza la un anumit sistem informational. Pachetul va fi folosit de organizatiile si intreprinderile care trebuie sa gestioneze si identifice un mare numar de clienti care au acces la bazele lor de date. Sun a realizat doua versiuni ale platformei, una pentru intraneturile deja protejate de sisteme tip firewall si alta, puternic securizata, pentru schimbul de date prin extranet. Prima versiune accepta pana la zece mii de identificari si costa aproximativ 150.000 de dolari, in timp ce a doua accepta pana la 250.000 de conectari si costa in jur de un milion de dolari.

Alianta Deutsche Telecom – Microsoft

Operatorul german de telecomunicatii Deutsche Telekom a incheiat o alianta cu gigantul american Microsoft, cu scopul de a oferi servicii de comunicatii mobile pentru companii. De asemenea, Deutsche Telekom va colabora cu Microsoft si cu scopul de a optimiza software-ul grupului american Stinger, utilizat pe telefoanele „inteligente”, pentru acces la e-mail si la alte aplicatii.

RADET adopta solutii SAP

Grupul Integrator, partener SAP AG, va incheia implementarea proiectului-pilot de business management la RADET Bucuresti pana la jumatatea anului 2002. Implementarea se va face la nivelul sectiei de termoficare – partea productiva a regiei de distributie a energiei termice – si in sistemul financiar-contabil, care va functiona pe baza unei solutii SAP R/3. In continuare, implementarea se va face si in segmentul de facturare al regiei. Integrator a realizat proiecte similare la RATB, Electrica, Tarom etc. In 2001, Integrator a intrgistrat o cifra de afaceri de 3,9 milioane USD. (Paul Stroe)

Softul saptamanii

Program pentru imbunatatirea interactivitatii cu calculatorul
Daca sunteti adeptul dictonului „time is money” si doriti sa economisiti cat mai mult timp cu putinta atunci cand lucrati pe computer, Keyboard Express este exact ceea ce va trebuie. Keyboard Express este un utilitar macro care va permite setarea oricarei taste sau combinatii de taste pentru a crea peste cinci sute de shortcut-uri atat catre programe, cat si catre seturi de instructiuni si blocuri de text. Macro-ul poate fi activat automat la o ora prestabilita. Puteti astfel realiza back-up-uri, verificarea sistemului pentru depistarea virusilor si multe alte rutine atunci cand nu folositi calculatorul. Desi conceput pentru a va facilita interactiunea cu aplicatiile de sub Windows, el poate fi folosit cu succes si pentru navigarea pe Web. Programul functioneaza pe orice platforma Windows si poate fi descarcat de la https://www.keyboardexpress.com/. (Paul Stroe)

Graficul SAPTAMANII

Cotele de piata ale principalilor producatori de telefoane mobile la sfarsitul lui 2001
Potrivit unui studiu realizat de Gartner Dataquest, vanzarile mondiale de telefoane mobile au inregistrat in 2001 primul declin din istoria acestei industrii. Vanzarile totale au fost de 399,6 milioane de unitati, ceea ce inseamna o scadere cu 3,2% fata de anul trecut. Indiferent de procente, scaderea in sine este semnificativa avand in vedere ca intre anii 1996 si 2000 a fost inregistrata o rata medie de crestere de 60%. Printre factorii care au dus la intreruperea acestei curbe ascendente se numara anularea subventiilor ce erau acordate de catre operatorii de telecomunicatii, dezvoltarea comertului second-hand din statele in curs de dezvoltare, precum si atingerea nivelului de saturare a pietelor dezvoltate. Liderii Nokia si Motorola si-au revenit in ultimul trimestru al anului trecut, reusind sa-si pastreze pozitiile, in timp ce declinul cel mai accentuat a fost raportat de compania Ericsson, a carei cota de piata s-a redus aproape la jumatate fata de anul anterior. (P.S.)