Johnson Controls
se racoreste cu YorkProducatorul american de componente auto Johnson Controls a anuntat ca va achizitiona firma de aparate de aer conditionat si de centrale termice York International pentru suma de 3,2 miliarde de dolari, ca parte a strategiei de diversificare a activitatii. Potrivit reprezentatilor Johnson, compania va achita 56,5 dolari pentru o actiune York. Pretul este cu 35% peste nivelul la care au fost cotate titlurile, miercuri, la inchiderea bursei. Johnson, unul dintre cei mai mari producatori globali de piese pentru automobile, cu peste 300 de unitati de productie pe plan mondial, a anuntat ca pretul include si preluarea de datorii in valoare de 800 de milioane de dolari. Grupul format in urma acestei fuziuni va obtine, anual, vanzari de circa 11 miliarde de dolari, din totalul de 200 de miliarde de dolari consemnate pe piata americana in domeniul echipamentelor pentru cladiri. Ca majoritatea companiilor de profil, Johnson s-a confruntat in ultimul timp cu probleme generate de costurile ridicate ale materiilor prime. Potrivit informatiilor Johnson, tranzactia va fi finantata prin contractarea de credite pe termen scurt si lung, ceea ce va dubla datoriile companiei.


OPEC pregateste calmarea cotatiei petrolului


Producatorii de petrol din cadrul OPEC sunt din ce in ce mai ingrijorati de cursa ascendenta a preturilor si analizeaza “diferite optiuni” care vor fi discutate la reuniunea din luna septembrie a organizatiei si care ar putea contribui la calmarea pietelor, transmite Reuters. “Suntem tot mai preocupati de mentinerea la un nivel ridicat al preturilor, care nu reflecta corect realitatile pietei”, a declarat presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah. Liderul OPEC, care este si ministrul Energiei din Kuweit, a adaugat ca membrii organizatiei vor analiza diferite variante de solutii pentru reuniunea din septembrie, care ar putea conduce la moderarea preturilor. seicul nu a precizat insa care sunt variantele avute in vedere. In opinia seicului Ahmad, resursele si oferta de petrol sunt suficiente, iar OPEC a produs cu 1,5 milioane de barili pe zi peste plafonul stabilit de organizatie, in trimestrul al treilea al anului. El a mai spus ca actualul excedent al capacitatilor de productie din statele membre, impreuna cu crearea de noi capacitati la inceputul anului viitor vor fi mai mult decat suficiente pentru a satisface cererea mare din iarna lui 2005 si a anului viitor.
Stolojan ii critica pe euroscepticiConsilierul prezidential Theodor Stolojan i-a criticat pe oamenii de afaceri care doresc o amanare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana pentru a-si continua afacerile. Fostul prim-ministru de la inceputul anilor ‘90 considera ca aderarea la Uniunea Europeana este obiectivul prioritar al Romaniei. “As vrea sa nu va luati dupa acele declaratii facute de unii dintre oamenii de afaceri din tara, care, spunand ca Romania nu este pregatita inca pentru a se integra, ar vrea sa vada integrarea, dupa dorintele lor, undeva la calendele grecesti. si asta pentru ca s-au obisnuit sa faca acel gen de afaceri care nu se vor mai putea realiza intr-o Romanie care se apropie tot mai mult de Uniunea Europeana”, a declarat Stolojan. Potrivit Mediafax, consilierul prezidential a spus ca Romania este o tara atractiva pentru afaceri, aratand ca exista sectoare cu cresteri mai mari de 20%. In plus, in opinia sa, marja de politici nesanatoase s-a ingustat foarte mult, datorita monitorizarii externe realizate de UE si de organismele financiare internationale, dar si gratie monitorizarii interne, exercitata tot mai mult de asociatiile grupurilor de investitori romani si straini. Mai mult, a adaugat el, perspectiva integrarii europene face din Romania o piata si mai atractiva.

Alba-neagra cu actiunile RAFO OnestiParchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de Balkan Petroleum la Rafo Onesti, iar, pe de alta parte, o eventuala vanzare a titlurilor rafinariei nu este valabila decat cu acordul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). “In acest moment, AVAS si Balkan Petroleum sunt singurele parti in cadrul contractului de privatizare a Rafo SA Onesti. Orice act de vanzare-cumparare de actiuni sau de cesiune privind Rafo, incheiat intre Balkan Petroleum si alta companie, fara acordul AVAS, este lipsit de efecte”, se arata intr-un comunicat al AVAS. Comunicatul precizeaza ca actiunile Balkan Petroleum la Rafo sunt sub sechestru asigurator incepand de marti, 23 august, astfel incat titlurile nu pot fi vandute sau gajate. “La AVAS nu este inregistrata decat o singura intentie privind preluarea Rafo, din partea firmei Calder-A International BV. Am luat nota de aceasta solicitare si am cerut documentele necesare care sa demonstreze bonitatea acestei firme. Nu vom fi niciodata de acord cu transferul actiunilor fara sa fim convinsi de soliditatea financiara si de bunele intentii ale noului proprietar”, a afirmat Corin Nicolae Lunganu, vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare. La 18 august, reprezentantul Balkan Petroleum, Marin Anton, a declarat ca firma si-a vandut, recent, participatia, reprezentand circa 98% din actiunile rafinariei din Onesti, catre Alfa Oil, un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. Informatia a fost infirmata de presedintele Balkan Petroleum, Marian Iancu. Intrebat intr-o conferinta de presa, la 19 august, daca a vandut Rafo Onesti, Iancu a raspuns: “Deocamdata, pot sa va spun ca nu. Daca voi vinde, voi vinde pe bani multi, foarte multi, pentru ca am si muncit mult. De cand am preluat noi rafinaria, nu avem nici o datorie bugetara. Poate afla, prin intermediul dumneavoastra, domnul Bodu. Este tinta noastra sa nu avem datorii la buget, nu le-am avut niciodata. Daca vom vinde Rafo, datoriile acesteia vor fi achitate”.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a precizat ca schimbarea proprietarului societatii Rafo Onesti nu ar afecta creantele detinute de stat asupra rafinariei.