Până acum, numele Apple și succesul impresionant al companie au fost asociate cu numele lui Steve Jobs. Acesta era singura persoană din cadrul Apple care trebuia să își dea acordul pentru orice proiect major. Presa americană speculează că decizia lui Jobs a fost cauzată de problemele sale medicale. În ianuarie, acesta și-a luat concediu medical dar a continuat să colaboreze la proiectele mari ale Apple.
„Am spus întotdeauna că, dacă va veni o zi în care nu voi mai putea să îmi îndeplinesc sarcinile și așteptările ca CEO al Apple, voi fi primul care vă va anunța despre asta. Din nefericire acea zi a venit. Prin urmare demisionez din funcția de CEO al Apple. Aș dori să ocup, dacă oamenii din consiliul de administrație consideră util, funcția de președinte al acestui consiliu, de director și angajat al Apple. În privința succesorului meu, îl recomand cu tărie pe Tim Cook”, a scris Jobs în scrisoarea adresată consiliului de administrație.
De altfel, un comunicat al Apple îl anunță deja pe Tim Cook drept CEO al companiei iar pe Steve Jobs ca președinte al consiliului de administrație. „Viziunea extraordinară a lui Steve a salvat Apple și au ghidat compania către poziția de cea mai valoroasă și inovatoare companie IT din lume”, a declarat Art Levinson președinte al Genentech, în numele consiliului de administrație al Apple.
„Steve a adus nenumărate contribuții la succesul Apple, a atras și inspirat creativii angajați ai Apple. În noul său rol, acela de președinte al consiliului de administrație, Steve va continua să servească Apple cu intuiția sa unică, creativitatea și inspirația sa”, a continuat Levinson.
Starea de sănătate a lui Steve Jobs a fost, pentru mult timp, un motiv de îngrijorare pentru investitorii Apple care l-au văzut drept un „oracol” al acestei industrii, care părea să ştie ce îşi doresc consumatorii cu mult înaintea acestora.
După anunţul referitor la demisia lui Jobs, acţiunile Apple au scăzut rapid cu 5,4%.
La începutul acestei luni, Apple ajunsese cea mai valoroasă companie din America, depăşind Exxon Mobil. Miercuri, la închiderea bursei, valoarea de piaţă a companiei se cifra la 349 miliarde de dolari, puţin în urma Exonn Mobil, evaluată la 358 miliarde de dolari.
UPDATE Capital.ro:
Apple a închis pe verde
Paradoxal, acțiunile listate la bursa de la New York au terminat pe verde sesiunea de tranzacționare, chiar dacă după anunț acesteau se prăbușiseră. Astfel, Apple a închis într-o creștere sensibilă de doar 0,69%, însă este surprinzător faptul că nu s-a înregistrat scădere.
Fanii Apple: Compania face mai mult decât Steve Jobs
Deși regretă plecarea lui Jobs, fanii sunt de părere că Apple este o companie puternică, care, deși este creată de el, face mai mult decât Steve Jobs. De ce este Steve Jobs un mare lider Cel mai răsunător discurs al lui Steve Jobs! Miliardarul cu un salariu de 1 dolar pe an
A fost adoptat imediat ce a venit pe lume, în studenţie dormea pe la prieteni şi mânca la o biserică. A fost dat afară de la compania pe care a înfiinţat-o, ca apoi să revoluţioneze lumea gadgeturilor. A scăpat de un cancer la pancreas şi trăieşte in fiecare zi ca şi cum ar fi ultima. Astăzi, averea şefului de la Apple este estimată la 5,5 miliarde de dolari, fiind în topul celor mai bogaţi oameni din lume.
Cine este Tim Cook
Tim Cook, 50 ani, fiul unui lucrător naval,  a fost angajat de Steve Jobs în anul 1998. Acesta a fost numit Chief Operating Officer- director operational- Apple în anul 2005.  Cook a lucrat anterior la Compaq şi IBM. De-a lungul anilor au circulat mai multe zvonuri legate de Cook, cum că acesta nu este fidel companiei Apple şi va pleca fie la Dell, fie la Motorola.

Cook nu a plecat şi a pus umărul la treabă, Apple fiind în prezent cea mai valoroasă companie de IT din lume, cu o capitalizare de piaţă de 320 de miliarde de dolari.

“Tim Cook nu este la fel de carismatic ca Steve Jobs, însă acesta impune mare respect”, a declarat Carolina Milanesi, analist Gartner.

În luna august a anului 2004, Cook a condus compania Apple pentru două luni, în timp ce Steve Jobs îşi revenea după operaţia de pancreas. Cinci ani mai târziu, acesta s-a aşezat din nou în fotoliul de CEO, Jobs suferind o nouă operaţie, un transplant de ficat.

Spre deosebire de Steve Jobs care are un salariu simbolic de 1 dolar, Cook a primit în ultimul an financiar un bonus financiar în valoare 59,1 milioane de dolari, 5 milioane de dolari cash şi restul în acţiuni. De când s-a alăturat companiei, acesta a vândut acţiuni în valoare de peste 100 de milioane de dolari. În ciuda acestor câştiguri, Cook locuieşte într-o casă închiriată din Palo Alto, California.