‘La nivel naţional există foarte mulţi oameni care lucrează în firme mici şi care nu beneficiază de un contract individual de muncă. Prin urmare, putem vorbi de un nou tip de sclavie a secolului XXI şi, tocmai de aceea, este absolut necesară reintroducerea colectiv de muncă la nivel naţional, sau înlocuirea acestui contract cu un alt tip de protecţie a persoanelor care şi desfăşoară activitatea în câmpul muncii’, a afirmat Ştefan Varfalvi.

Acesta a subliniat, totodată, că lumea este afectată de o criză economică profundă, iar în acest context contractele de muncă la nivel de întreprindere au un rol deosebit de important.

‘Suntem într-o criză economică profundă, care ne afectează pe toţi. De fapt, eu personal nu cred în cuvântul ‘criză’. Părerea mea este că în momentul de faţă nu mai suntem în criză, ci suntem într-o nouă situaţie la care trebuie să ne acomodăm. Nu vom mai trăi niciodată situaţia dinainte de 2008, vom trăi ceea ce avem şi va depinde de noi în ce măsură reuşim să ne acomodăm la această chestiune’, a mai spus prim-vicepreşedintele UGIR.

Studiul ‘Impactul reformelor legislative asupra relaţiilor industriale din România’ a fost lansat de Organizaţia Internaţională a Muncii ILO DWT/ C- Budapesta, în colaborare cu Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cu Fundaţia Friedrich Eber. Documentul relevă impactul aplicării Codului Muncii şi a Legii privind dialogul social nr. 62/ 2011, concluzia documentului evidenţiind necesitatea modificării legislaţiei în vigoare.

SURSA: Agerpres