Cum a gestionat statul criza

Principala concluzie a sondajului arată că statul a acționat în general bine la această criză, iar măsurile luate de autorități au un grad ridicat de acceptare la nivel național, aproape trei sferturi din populație fiind de acord cu măsurile instituite (starea de urgență, continuată apoi cu starea de alertă). Pe de altă parte însă, se erodează din ce în ce mai clar percepția la adresa tuturor persoanelor implicate semnificativ în criză, mai arată sondajul. Absolut toate personajele implicate au avut de suferit, cel mai mult fiind afectați cei percepuți ca având de-a face cu componenta economică a crizei.

Criza economică

Și, pentru că vorbim de componenta economică, percepția unei crize este în continuare puternică în mințile românilor, conform sondajului, trei sferturi din români (73%) considerând că România va intra în criză economică din cauza epidemiei de coronavirus. Cu toate acestea, se poate observa o ușoară îmbunătățire a percepției publice pe acest subiect (10%), iar acest lucru se vede cel mai bine în felul în care se îmbunătățește percepția la adresa felului în care vor fi afectate firmele la care românii muncesc.

Pierderea locului de muncă

Sondajul mai relevă faptul că un sfert din forța de muncă (13% din total populație) se teme că-și va pierde locul de muncă, ponderea fiind comparabilă cu a celor care declară că și-au pierdut deja locul de muncă (șomaj tehnic/concediere) și, mai mult, încep să apară de o manieră spontană răspunsuri de tip „mi-am pierdut deja locul de muncă”, 6% din total populație, adică peste 10% din totalul populației active.

1,8 milioane de români declară că au intrat în șomaj tehnic, iar acestora li se alătură alți 700 de mii care spun că și-au pierdut locul de muncă, în total, din sondajul Sociopol rezultând un volum de aproximativ 2,5 milioane de români ale căror locuri de muncă au fost afectate de criza coronavirus.

Ieșirea din criză

De asemenea, sondajul mai arată o schimbare puternică din partea românilor, în ceea ce privește durata acestei crize. Dacă la început se credea că se va rezolva repede, percepția publică este una din ce în ce mai pesimistă în această privință. Deja orizontul de timp s-a mutat în mințile oamenilor de la mijlocul verii spre începutul toamnei, jumătate dintre români considerând că această criză va înceta în septembrie sau mai târziu.

Ajutorul din partea UE

În privința ajutorului pe care România l-a primit din partea Uniunii Europene, în contextul crizei noului coronavirus, percepția este ușor negativă. În acest caz, jumătate din români (48%) consideră că UE nu ajută România, iar o treime (36%) consideră că UE ajută. Cu toate acestea, se observă o îmbunătățire a percepției în sondajul curent, față de cel anterior, de aproape 10 puncte procentuale.

Evoluția actorilor principali implicați în gestionarea situației

În continuare, percepția românilor la adresa principalilor actori implicați în criză este preponderent pozitivă, reprezentanții corpului medical (Arafat, Tătaru) beneficiind de percepția cea mai bună. Alte persoane incluse în sondaj, care beneficiază de o percepție puternic pozitivă sunt ministrul de Interne Vela, primarul Bucureștiului Firea și președintele Iohannis. Plutonul este încheiat de fostul coordonator de criză Streinu Cercel, ministrul de finanțe Cîțu și premierul Orban.

Cu toate acestea, se observă o scădere constantă în cazul aproape tuturor actorilor implicați în gestionarea crizei coronavirus. Din acest trend nu exte exceptat nici Raed Arafat, deși rămâne în continuare în zonă clar pozitivă. Se poate remarca faptul că cei percepuți ca gestionând componenta de sănătate a crizei (medici, Vela) stau consistent mai bine decât cei care gestionează componenta economică a crizei (Cîțu, Orban).