Standard&Poor’s a reconfirmat Romaniei calificativul „B” pentru creditele pe termen scurt in valuta si lei, precum si faptul ca exista perspectiva imbunatatirii acestora in viitorul apropiat.
Modificarea ratingului Romaniei la creditele pe termen lung s-a datorat nivelului in crestere al exporturilor, scaderii vulnerabilitatii economiei romanesti in fata presiunilor induse de mediul economic international, precum si cresterii ponderii sectorului privat in economie. „Domeniul exporturilor a beneficiat, in ultimii ani, de fluxuri sustinute de investitii straine directe si de inceperea modernizarii economice”, a declarat Helena Hessel, analist la Standard & Poor’s. Hessel a adaugat ca procesul de reducere a deficitului fiscal si consolidarea semnificativa a sectorului bancar au condus la reducerea ratei dobanzilor si marirea volumului de credite acordate agentilor economici, ceea ce a determinat inregistrarea unei cresteri economice sustenabile.
Retrogradarea Romaniei, de la calificativul BB- din 1996, la cel de B+, a avut ca efect asupra tarii o crestere a dobanzilor pentru creditele contractate pe pietele externe de aproximativ doua procente, care, in conditiile unor imprumuturi de cateva sute de milioane de dolari, inseamna o crestere a serviciului datoriei de la cateva milioane, la 15-20 de milioane de dolari pe an. La nivelul de rating B+, Romania reusea sa se imprumute in 1997 la dobanzi cu patru puncte procentuale mai mari decat dobanda de referinta de pe piata internationala (LIBOR).