In trei saptamani au fost depuse cereri pentru 1.053 echipamente de irigat, in valoare de peste 190 miliarde lei si puse in posesie doar 153 de echipamente. Statul a pus la bataie 560 miliarde lei in acest an pentru irigarea a 100.000 ha in plus fata de cele aproximativ 600.000 ha, cat sunt prevazute in prezent cu echipamente de irigat functionale. In termen de 90 de zile de la publicarea Ordinului nr. 117 din 15 martie 2002 in Monitorul Oficial, proprietarii de terenuri agricole sau asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii trebuie sa solicite Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) prin Directia Generala pentru Agricultura si Industria Alimentara (DGAIA), acordarea unor fonduri nerambursabile de 70% din valoarea totala a echipamentului de irigat pe care doresc sa-l achizitioneze. Aceasta contributie este finantata din fondul „Dezvoltarea agriculturii romanesti” si a inceput sa fie activata pe 21 martie 2002.
Ordinul nr. 117/2002 se adreseaza exclusiv detinatorilor de terenuri agricole irigabile, adica acele terenuri care sunt prevazute cu sisteme de irigat in stare de functionare. In aceasta situatie se afla, deocamdata, doar 1.100.000 ha dintr-o suprafata totala de peste 3.200.000 ha amenajata cu instalatii de irigat, in mare parte distruse sau deteriorate. Din cele 1.100.000 ha, in jur de 600.000 ha au si echipamente de udat, iar din acest fond „se estimeaza ca se vor cumpara instalatii de irigat pentru 100.000 ha, afirma Alexandru Radulescu, director al Directiei Imbunatatiri Funciare din MAAP. „Pentru acoperirea diferentei de 400.000 ha, au fost demarate deja de catre MAAP diverse contacte cu parteneri straini pentru contractare de credite externe”, spune Alexandru Radulescu.
Acest program al Ministerului Agriculturii avantajeaza atat beneficiarii instalatiilor de irigat, cat si producatorii interni. Astfel, pentru a beneficia de fondurile disponibile trebuie sa achizitionati instalatii noi din productia interna, chiar daca sunt cu piese din import si doar asamblate in Romania. „Echipamentele romanesti sunt bune, dar mult mai slabe din punctul de vedere al productivitatii si al calitatii decat cele din strainatate. Mai pot fi reparate daca se strica, dar este important ca iti faci treaba cu ele”, spune directorul societatii Agroma Ograda din judetul Ialomita, Ioan Jurcut, care a primit deja, prin acest fond, patru instalatii de irigat .

Doritorii trebuie sa puna 30% din pretul instalatiilor

Pentru a beneficia de cei 70%, un investitor trebuie sa primeasca acceptul din partea Directiei Generale pentru Agricultura si Industria Alimentara. Aceasta directie evalueaza si inainteaza Ministerului Agriculturii cererile proprietarilor de teren sau asociatiilor, pentru ca apoi ministerul sa aprobe dosarele. Numarul instalatiilor de irigat solicitate de beneficiar este de asemenea vizat de catre DGAIA si trebuie sa corespunda necesarului terenurilor care vor fi irigate. Astfel, cu cat suprafata terenului este mai mare, cu atat se pot cere fonduri pentru mai multe instalatii.
Ordinul nr. 117/2002 sprijina producatorii agricoli si asociatiile de utilizatori de apa pentru irigatii (AUAI) in achizitionarea de instalatii de irigat, dar ii si obliga, pentru obtinerea alocatiei de 70% din fondul „Dezvoltarea agriculturii romanesti”, sa-si plateasca toate datoriile catre stat.
Beneficiarii programului – proprietarii de terenuri agricole, asociatiile de utilizatori de apa pentru irigatii, societatiile agricole cu personalitate juridica si asociatiile familiale, societatile comerciale cu profil agricol, arendasii, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare si invatamant cu profil agricol si concesionarii de terenuri agricole – trebuie sa aiba ca ocupatie de baza cultivarea pamantului si sa faca dovada ca pot achita avansul de 30% din pretul instalatiilor de irigat.
Nici un echipament de irigat achizitionat prin acest fond nu are voie sa fie instrainat decat dupa trei ani de la achizitionare. Producatorul ofera o garantie de 18 luni si piese de schimb pentru o perioada de zece ani.