„Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale privind paza şi protecţia demnitarilor români şi nu a primit nicio sesizare oficială din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor în legătură cu o presupusă ameninţare la integritatea sa fizică”, au răspuns oficialii SRI la întrebările Capital.

Prin urmare, fie liderul PSD a mințit, fie SRI nu și-a făcut datoria. Asta pentru că, în ciuda faptului că „nu are atribuţii legale privind paza şi protecţia demnitarilor români”, Serviciul ar fi trebuit să cunoască amenințarea asupra unui puternic om din statul român și chiar să avertizeze alte instituții cu privire la o asemenea tentativă. De altfel, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI a menționat că „dacă aflăm informaţii care intră în atribuţiile altei instituţii suntem obligaţi să le punem de îndată la dispoziţia lor. Nu este cazul aici”.

În plus, faptul că SRI „nu a primit nicio sesizare oficială din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor în legătură cu o presupusă ameninţare la integritatea sa fizică” arată că, în cazul unui act de o asemenea gravitate, Liviu Dragnea nu a făcut un pas extrem de necesar. Acela de a informa SRI că viața președintelui Camerei Deputaţilor este amenințată de o forță străină.

Ca și SRI, Parchetul General a anunțat că pe rolul său nu a existat şi nu există un dosar de urmărire penală în legătură cu o presupusă tentativă de asasinat la adresa preşedintelui PSD.

Liviu Dragnea, a declarat că anul trecut a avut loc asupra sa o tentativă de asasinat. Întrebat la un port TV dacă se doreşte ca el să fie omorât, dacă este ameninţat cu moartea şi dacă are informaţii că s-ar pune la cale asasinarea sa, Dragnea a declarat: „Am avut anul trecut o tentativă, în aprilie. (…) Au venit patru străini în România, au fost cazaţi la Athenee Palace, din ceea ce mi s-a spus, şi au stat trei săptămâni aici. Mă rog, am scăpat, dar asta nu înseamnă că mi-am luat pază sau o să-mi iau pază”. Totodată, chestionat dacă persoanele respective au ajuns în preajma sa, Dragnea a răspuns că da. El a precizat că s-au făcut cercetări cu privire la această tentativă. „Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu”, a mai spus Dragnea, fiind întrebat dacă există un dosar în legătură cu acest caz. Dragnea a mai susţinut că cei patru străini au fost plătiţi de „un om foarte celebru în lume”. Chestionat dacă se gândeşte la omul de afaceri George Soros, Dragnea a răspuns: „Nu, nu mă gândesc la el, el se gândeşte la mine. Nu mă gândesc eu la el. (…) Dar nu ştiu dacă aici era asta”.

Dincolo de existența sau nu a unei amenințări la viața lui Liviu Dragnea, o declarație de o asemenea gravitate, venită din partea președintelui Camerei Deputaților dintr-un stat european, membru UE și NATO, trebuie probată și necesită o atenție deosebită. O tentativă de asasinat la un asemenea nivel nu poate rămâne o simplă declarație la TV. De asemenea, dacă se va dovedi că Liviu Dragnea a mințit, o asemenea declarație, făcută pe un post de televiziune, în fața unei întregi țări, poate fi considerată un eveniment extrem de grav menit să inducă teamă în întreaga societate românească.