Reforma sistemului de sanatate a ajuns la poarta spitalelor. Restructurarea activitatii unitatilor spitalicesti necesita, pe de o parte, importante resurse materiale, dar si modificari legislative care sa creeze un cadru propice dezvoltarii initiativei private si in acest domeniu. „Din semnalele pe care le-am primit, actori importanti, care detin centre de tratament si diagnostic, doresc sa-si extinda activitatea prin infiintarea de clinici private”, declara Ion Bazac, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei. Parteneriatul public-privat ocupa un loc important in strategia de dezvoltare a sistemului de asigurare a sanatatii populatiei.
In acest sens MSF elaboreaza un plan de rationalizare a serviciilor medicale la nivel national, stiut fiind faptul ca nivelul de calitate al asistentei medicale de specialitate este neuniform la nivelul intregii tari.
Unul dintre aceste proiecte prevede elaborarea cate unui business plan la nivelul fiecarui judet. Acest program beneficiaza de finantare din partea Bancii Mondiale (BM). Din 1991 pana in 1999, BM a acordat 150 milioane USD, din care s-a realizat modernizarea sistemului de acordare a asistentei medicale in caz de urgenta si elaborarea legii asigurarilor de sanatate. In prezent, din aceeasi sursa se cofinanteaza modificarea legii, pentru a raspunde realitatilor curente. Infiintarea de spitale 100% private este dificila intrucat necesita investitii mari, iar timpul de amortizare este foarte lung. In plus, costurile pentru exploatarea unui spital sunt si cele mai mari din sistemul de asigurari de sanatate.
Fondurile disponibile pentru functionarea sistemului sanitar in actuala formula nu ajung pentru asigurarea intregului pachet de servicii medicale pentru toata lumea si la acelasi nivel de calitate. Estimarile Bancii Mondiale pentru reabilitarea a 70.000 de paturi de spital se cifreaza la 2,5 miliarde de dolari, din care 1,5 miliarde pentru modernizarea cladirilor si un miliard pentru dotarea cu echipamente.
Pe de alta parte, in cele 417 spitale din Romania exista un excedent de paturi, pentru care nu se mai justifica cheltuielile. De aceea, se impune restrangerea serviciilor gratuite ce vor fi finantate in continuare din fondurile asigurarilor publice de sanatate.
Aceste fonduri sunt constituite din contributia de 7% pe care o platesc atat angajatii, cat si angajatorii. „In acest sens va fi definit pachetul minimal de servicii medicale acordate gratuit sau vom specifica serviciile ce nu vor mai fi decontate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate”, afirma Ion Bazac. Practic, aceste servicii medicale care nu vor mai fi decontate de CNAS vor fi oferite de sectorul privat. Si aici nu este vorba numai de o simpla consultatie sau de aer conditionat in rezerva de la spital. Se creeaza premisele ca in cadrul unitatilor spitalicesti existente, pacientii sa fie tratati in sistem privat, prin inchirierea dotarilor pentru efectuarea de interventii chirurgicale, a aparaturii de investigatii de inalta performanta etc. Aceasta reprezinta ingrijirea medicala privata in spitale publice, fara ca plata sa mai fie facuta de CNAS.
Plata va fi facuta direct din buzunar ori prin asigurarea suplimentara (privata) de sanatate sau pe baza unor contracte incheiate de societati comerciale cu fonduri private de asigurari pentru propriii angajati.
Pentru trecerea la noul sistem va trebui elaborata legea asigurarilor suplimentare private de sanatate. Deci, fiecare dintre noi, pe langa cotizatia de 7% din salariu, va trebui sa plateasca in plus 3-4% pentru asigurarea suplimentara de sanatate, daca doreste sa beneficieze de servicii medicale mai bune. Procentele nu sunt sigure, contributia obligatorie putand fi micsorata, de exemplu, la 5%, insa acest lucru va fi cunoscut cu exactitate in momentul promulgarii legii.    

Privatizarea sistemului sanitar

· Functionarea noului sistem implica extinderea sectorului privat in ingrijirea sanatatii. Prima etapa va fi caracterizata de dezvoltarea ingrijirii medicale private in spitale publice cu contributie (cuplata) finantata prin asigurarea de sanatate privata.
· Imbunatatirea cadrului legislativ vizeaza: introducerea legii asigurarilor private de sanatate, eliminarea restrictiilor pentru finantarea spitalelor si definirea pachetului minimal de servicii medicale decontate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.
· In cadrul programului de participare a sectorului privat, la nivel national se va forma o retea de spitale strategice. Aceasta retea va fi formata din actualele spitale judetene si municipale care vor acorda servicii de urgenta.