Dorin Dumitran (43 de ani), psiholog criminalist în cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală al Poliţiei Române, este omul desemnat să-l psihanalizeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect al crimelor de la Caracal. El a stat în preajma monstrului din Caracal încă din prima zi a anchetei. L-a analizat atât în timpul cercetării la faţa locului în curtea suspectului, cât şi ulterior, la Bucureşti, unde au loc în continuare audieri, potrivit Adevărul.

Rolul psihologului criminalist sau „profiler“ este să ofere suport psihologic şi să determine suspectul să mărturisească, găsindu-i punctele vulnerabile. În acest moment, cel puţin în cazul Caracal, probatoriul este insuficient pentru a fi prezentat de anchetatori în faţa judecătorilor.

Sursă foto: Adevărul

Menirea profilerului se termină atunci când mărturia suspectului se suprapune perfect dovezilor adunate de criminalişti de la locul faptei. Este o muncă extraordinar de minuţioasă, iar omorul trebuie probat cu probe argumentate ştiinţific. „Noi nu ne dăm cu părerea, noi dovedim şi nu suntem contemplativi. Rapoartele noastre sunt trecute în rechizitorii. Pe tot ceea ce spunem, pe tot ceea ce scriem noi, trebuie să fim de necombătut. Deocamdată nu ne-a contestat nimeni, pentru că am fost foarte riguroşi“, a declarat Dorin Dumitran, într-un interviu pentru Adevărul.

În ultimii ani, Dorin Dumitran a fost cooptat în echipele de investigaţie din dosare critice, de mare violenţă, în special cu autor necunoscut. A fost omul din umbră în ancheta Marius Frumuzache, pedofilul în serie de la Ploieşti care a terorizat, în primăvara lui 2011, fetiţe de 11-12 ani. A intervenit în cazul „Estera“, fetiţa de 5 ani din Baia Mare care a fost răpită, violată şi ulterior ucisă. Tot el a convins un violator în serie din Bucureşti să mărturisească toate cele 13 fapte.

În cazul unor infractori sexuali care nu cooperează cu anchetatorii, aşa cum este Gheorghe Dincă, analiza comportamentului non-verbal este esenţială pentru aflarea adevărului. Aici intervine profilerul, antrenat să traducă fiecare broboană de sudoare sau mişcare insesizabilă a mâinii suspectului.

„Despic gesturi, emoţii, absolut tot. Dacă se vede transpiraţia la audiere, eu trebuie să mă întreb întâi ce temperatură era în cameră, de respectivul transpiră. Suspecţii vinovaţi, acuzaţi pe drept, au acelaşi comportament cu suspecţii nevinovaţi, acuzaţi pe nedrept. Unul inocent acuzat pe nedrept dă aceleaşi reacţii ca unul vinovat acuzat pe drept. Nu există reţete de interpretare a comportamentului simulat. Nu e o problemă să simţi că eşti pe calea cea bună, ţine de fler, de inspiraţie şi de experienţă, dar trebuie să şi dovedeşti“, explică Dorin Dumitran.

„Cei mai prolifici criminali sunt oameni pe lângă care trecem frecvent pe stradă, unii dintre ei la costum, oameni care arată bine, oameni care vorbesc frumos, şarmanţi, fermecători, buni de gură, care te fac din vorbe, cum se spune. Simulează foarte bine un comportament normal“, mai precizează Dumitran.