''Îi cer lui Puigdemont să acţioneze înţelept, într-o manieră echilibrată, pentru a pune mai presus interesele tuturor cetăţenilor'', a declarat Rajoy în parlamentul de la Madrid.

În urmă cu două zile, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat că guvernul de la Madrid va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan nu va renunţa oficial, până joi la ora locală 10:00 (08:00 GMT), la demersurile privind independenţa regiunii.

Executivul de la Madrid l-a acuzat pe Puigdemont că întreţine 'confuzia' prin refuzul său de a preciza clar dacă săptămâna trecută a declarat sau nu independenţa Cataloniei. Într-o scrisoare adresată premierului spaniol Mariano Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a 'suspenda' pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia şi până joi să-şi schimbe poziţia dacă va insista asupra secesiunii, precizând că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa. Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu 'da' sau 'nu' la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.