"Este un instrument pe care executivul spaniol îl ia în considerare şi vom adopta cea mai bună decizie pentru Spania", a afirmat Luis De Guindos într-un interviu la postul de radio RNE.

Lansarea programului BCE de cumpărare de obligaţiuni publice, denumit Outright Monetary Transactions (OMT), a ajutat la calmarea pieţelor financiare şi a redus costurile de împrumut pentru statele care se confruntă cu probleme financiare – inclusiv Spania – care, după aşteptările pieţelor, ar fi trebuit să solicite un pachet complet de asistenţă financiară.

Prezentat în luna septembrie, programul de cumpărare de obligaţiuni al BCE este conceput pentru a susţine ţările din zona euro care în prezent se confruntă cu dificultăţi pe pieţele financiare. Activarea acestui program este însă însoţită de o serie de condiţii stricte. Ţările care vor cere ajutorul BCE vor trebui în prealabil să ceară un plan de sprijin de la Fondul European de Stabilitate Financiară sau de la succesorul său, Mecanismul European de Stabilizare.

De asemenea Luis De Guindos a afirmat luni că vede unele semne de optimism pentru economia ţării, dar incertitudinile privind situaţia politică din Italia, unde premierul Mario Monti a declarat că va demisiona, va avea un efect de contaminare asupra Spaniei.

Luis de Guindos a afirmat că declinul economiei spaniole în 2012 va fi mai puţin sever decât s-a anticipat, de 1,3 sau 1,4%, faţă de 1,5% calculat de guvern. Pentru 2013 executivul se aşteaptă la o scădere a economiei de 0,5%.

Perspectivele economiei spaniole în următoarele trimestre nu sunt favorabile, a avertizat luna trecută Luis Maria Linde, guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, într-un discurs rostit în Parlament. În schimb ţinta de deficit bugetar pentru acest an poate fi atinsă, a apreciat şeful Băncii Spaniei.

Spania s-a angajat să-şi reducă anul acesta deficitul bugetar la 6,3% din PIB, de la peste 9% anul trecut.

În 6 noiembrie, premierul spaniol Mariano Rajoy a avertizat că 2013 va fi cel mai dificil an pentru Spania, aflată în recesiune, dar în 2014 economia îşi va relua creşterea. ”Va exista o îmbunătăţire în 2013, deşi economia încă se va contracta, iar în 2014 se va înregistra o redresare completă”, a afirmat Rajoy.

În luna iunie, zona euro a decis să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol.
Sursa: Agerpres