Managerii culturali sunt invitati sa isi depuna dosarul pentru fonduri de pana la 3.000 de dolari, destinate vizitelor la organizatii gazda din Europa Centrala si de Est sau Asia. Programul este de asa natura conceput, incat sa asigure schimburi culturale in beneficiul tuturor actorilor implicati. Pe de o parte, participantii vor imprumuta din experienta si modelul cultural din tarile vizitate. Totodata, organizatiile gazda vor stabili noi legaturi de comunicare si contact cu persoane reprezentative din institutii culturale similare, in perspectiva dezvoltarii de noi proiecte comune, pe termen lung. „Looking Inside face parte din Programul Regional de Arta si Cultura al Institutului pentru o Societate Deschisa din Budapesta (Arts & Culture Network Program), derulat de organizatiile din reteaua Soros. Componenta lansata are ca principal scop sa stabileasca legaturi si sa favorizeze schimbul de experienta intre reprezentantii culturali ai unor organizatii recunoscute cultural, din mai multe regiuni europene si asiatice. Cel mai important lucru este acela de a dezvolta legaturi si parteneriate pe arii extinse si de a sustine dezvoltarea managerilor in sensul acceptarii diferitelor valori caracteristice unor culturi diferite”, spune Oana Mateescu, PR manager la fundatia Concept.
Programul se adreseaza persoanelor care ocupa un post managerial in cadrul unei institutii publice sau private, active in domeniul cultural: teatru, film, arte plastice, dans, muzica, literatura, multimedia etc. Nu vor fi acceptati studentii sau artistii care nu activeaza efectiv in organizatii culturale. Participantii trebuie sa fie cunoscatori ai limbii engleze sau ai limbii vorbite in tara gazda. Durata vizitei va fi de 2-3 saptamani si va avea loc, de preferinta, pana in luna februarie 2003. Organizatorii asigura un grant de pana la 3.000 de dolari pentru toate cheltuielile necesare: calatorie, viza, diurna, cazare, costurile organizatiei gazda.
Gazdele vor fi din Europa Centrala si de Est, Asia Centrala, Caucaz si Mongolia, in special din tarile cu organizatii Soros: Albania, Armenia, Azerbaijian, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kosovo, Kirghistan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan, Iugoslavia.
„Recomandam participantilor sa indice tipul de organizatie si domeniul de care sunt interesati in special, lasand la latitudinea organizatorilor sa desemneze organizatia gazda. In felul acesta, vor avea sanse mai mari sa fie acceptati in program. Si nu numai despre sanse ar fi vorba… Ci si de „plasarea” candidatilor in organizatii importante, recunoscute ca avand performante deosebite si in care, cu adevarat, pot sa initieze proiecte realizabile”, adauga reprezentanta Concept.
Cei interesati sunt invitati sa completeze un formular cu date despre domeniul in care activeaza, tipul de organizatie pe care ar dori sa il cunoasca, durata preferata a schimbului de experienta. Acesta este disponibil pe pagina web a fundatiei Concept: www.concept.ro si trebuie trimis, in trei copii si in format electronic, pe adresa fundatiei: str. pictor Stahi nr. 14, sector 1, Bucuresti, cod postal 707642, e-mail [email protected]    

Economistii, candidati la conferintele UE

Bruxelles-ul asteapta pana la 31 mai propunerile de lucrari
Spre deosebire de colegii bulgari, cehi, polonezi, romanii se lasa asteptati la componenta „conferinte” a programului Phare ACE (Actiunea pentru Cooperare Economica). In 1996, profesorul Nicolae Dragulescu, de la Fundatia Romana pentru Promovarea Calitatii, a prezentat la Paris concluziile cercetarii cu privire la respectarea standardelor de calitate intr-o economie de tranzitie. Este unul din putinii romani, daca nu singurul, care au beneficiat de finantarea programului Phare Ace – Componenta Participarea la conferinte. Colegii din Cehia, Polonia, Bulgaria au adus in fata audientei europene problemele fiscale, monetare, energetice etc. specifice tarilor lor. Pentru 2002, timpul nu este inca pierdut. Propunerile de candidatura au termen de depunere la Bruxelles 31 mai a.c.
Temele conferintelor: integrare europeana, politica monetara, reforma fiscala, securitate sociala, privatizare si guvernare corporatista, politica industriala. Numai lucrarile acceptate de organizatorii conferintei vor fi selectate pentru finantare.
Asistenta financiara
Grantul maxim pentru participare este de 1.200 euro/persoana, care sa acopere cheltuielile necesare: transport, diurna, cazare.
Dosarul de candidatura
· formular de aplicare, detalii: http://www.europa.eu.int/comm/economy_finance/index_en.htm (PHARE ACE);
· o prezentare a lucrarii propuse (doua-trei pagini), relevanta pentru problematica aderarii;
· acceptul organizatorilor conferintei asupra lucrarii propuse;
· membrii Comitetului organizator si al institutiilor la care sunt afiliati;
· scurt CV al aplicantului
(limba: engleza, franceza, germana).
Adresa
Bruxelles, PHARE ACE Program, Conference Participation, Rue de La Loi, 26, B-1040, Belgia.
Exemple de proiecte admise
Lucrarea: Impactul deficitului bugetar pe piata de credit poloneza
Conferinta: Congresul Asociatiei Economice Europene, Berlin, 1998
Participant: Maria Piotrowska, Polonia
Lucrarea: Reglementarea si privatizarea sectorului energetic din Bulgaria in perspectiva aderarii la UE.
Conferinta: A patra conferinta europeana a Asociatiei Internationale pentru Sectorul Energetic
Participant: Dimityr Popov, Bulgaria.