Sorin Cîmpeanu reacționează la acuzațiile aduse de un senator USR referitoare la testele pentru depistarea COVID-19 în școli. Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Educației a explicat că toate cerințele de performanță și de reglementare au fost elaborate de Agenția Națională a Medicamentului.

Totodată, el a mai adăugat că este vorba despre două tipuri de teste, unele ambalate la cutii de 25, altele amblate la cutii de 50, iar contractele au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

„S-au primit 6,5 milioane de teste, cerințele de performanță și de reglementare au fost elaborate de Agenția Națională a Medicamentului. Licitația a fost organizată de Oficiul Național de Achiziții centralizate. Contractele au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar recepția a fost făcută conform contractului semnat.

Inspectoratele școlare județene au primit ce s-a achiziționat, adică 2 tipuri de teste: unele ambalate la cutii de 25, altele amblate la cutii de 50. O cutie conține 5 categorii de componente și un pliant de instrucțiuni, precum și un certificat de conformitate. Deci, afirmația cum că nu sunt conforme este falsă.

Astfel de afirmații trebuie taxate inclusiv penal pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu cerința deținerii certificatului de conformitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Adevărul despre testele din școli

Același lucru a fost confirmat și de surse guvernamentale care ne-au precizat că licitația a fost organizata de Oficiul National de Achizitii Centralizate (ONAC), iar contractele de asemenea au fost semnate de IGSU.

„1. Cerintele de performanta și de reglementare au fost elaborate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

2. Licitația a fost organizata de Oficiul National de Achizitii Centralizate (ONAC).

3. Contractele au fost semnate de Inspectoratul General pt Situații de Urgenta (IGSU), iar receptia a fost făcută conform contractului semnat”, ne-au spus surse guvernamentale.

De menționat este faptul că precizărle vin în contextul în care un senator USR a postat mai multe fotografii pe Facebook în care arată cum sunt ambalate testele „neconforme”.

Totodată, el a adăugat că nu există instrucțiuni, dar nici prospecte, iar profesorii sunt nevoiți să găsească soluții pentru a asambla kit-urile.

Ce spunea deputatul USR

„Au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Făra instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!

Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete.

Stimate domn Cătălin Botezatu, stimați domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aștepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belșug și Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta.

PS: Vă dați seama cât de #deîncredere vor fi rezultatele testelor în care profesori obosiți și scârbiți de lipsa de respect, vor sta ore întregi să pună cu mâna în punguțe cumpărate de ei căpăcele, bețișoare și pliculețe.

PS2: Mulțumesc profesorilor care semnalizează batjocura asta în formă continuată presărată peste mizeriile de probe interviu pentru directori organizate în cele mai multe dintre școlile românești”, a scris senatorul USR Ștefan Pălărie.